Доступність посилання

ТОП новини

Представник Президента України в Криму позивається до нелегітимного, на його думку, мера Сімферополя.


Володимир Притула Сімферополь, 19 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Геннадій проти Геннадія. Представник Президента України в Криму Геннадій Москаль позивається до нелегітимного, на його думку, мера Сімферополя Геннадія Бабенка. Як вважають місцеві оглядачі, цей конфлікт може призвести до блокування усієї роботи міської влади адміністративного центру автономної республіки.

Кілька тижнів тому постійний представник Президента України в Криму Геннадій Москаль закликав сімферопольську міську територіальну виборчу комісію призначити нові вибори міського голови адміністративного центру автономної республіки, оскільки суди різних інстанцій ще у червні скасували результати березневих виборів. У випадку подальшої бездіяльності тервиборчкому представник Президента пообіцяв домагатися скасування усіх незаконних, на його думку, рішень міськради і міськвиконкому, підписаних Геннадієм Бабенком, який вважає себе законно обраним міським головою Сімферополя. Сьогодні Геннадій Москаль розпочав виконувати цю свою обіцянку.

Каже радник представника Президента України в Криму Людмила Мохова: “Згідно з вимогами чинного українського законодавства, передбачена низка необхідних та достатніх умов, за виконання яких громадянин України може вважатися законно обраним міським головою, здійснювати розпорядчі функції і реалізовувати надані йому законом владні повноваження. На думку Постійного представника Президента України Геннадія Москаля, зараз є всі підстави стверджувати, що стосовно Геннадія Бабенка, який себе вважає Сімферопольським міським головою, жодна з таких умов не виконана, або виконана з суттєвими порушеннями вимог закону, які встановлені судовими рішеннями, що набрали законної сили”.

Людмила Мохова повідомила, що вибори Сімферопольського міського голови, які проходили 26 березня нинішнього року і на яких Геннадій Бабенко набрав найбільшу кількість голосів виборців, визнані недійсними у судовому порядку. Однак досі ці рішення різних судових інстанцій не виконані. Тож Геннадій Москаль подав одразу два позови: як представник Президента – до Господарського суду Криму, а як мешканець Сімферополя – до місцевого суду Залізничного району. Він вимагає скасування низки нормативно-правових актів Сімферопольської міської ради та її виконавчих органів як таких, що підписані особою, яка не має відповідної адміністративної дієздатності.

Людмила Мохова зазначила, що представник Президента такі свої дії назвав вимушеним кроком з метою примусити Сімферопольський тервиборчком і Сімферопольську міськраду виконати рішення суду та вжити вичерпних заходів щоб нарешті адміністративним центром автономії керував легітимно обраний міський голова. Вона повідомила, що поки що Геннадій Москаль оскаржив лише рішення міськради і міськвиконкому, які стосуються надбавок до зарплат чиновників, їхніх рангів, різних нагород і тому подібне.

Водночас, як вважають місцеві оглядачі, цей конфлікт може призвести до блокування усієї роботи міської влади Сімферополя, якщо представник Президента, вигравши перші суди, оскаржуватиме рішення щодо виділення землі, дозволів на різноманітну підприємницьку діяльність, тощо.

Сам Геннадій Бабенко і його прес-служба поки що не коментують такий крок Геннадія Москаля. Прес-секретар мера Людмила Музиченко повідомили Радіо “Свобода”, що Геннадій Бабенко поки що ретельно вивчає позовні документи представника Президента.
XS
SM
MD
LG