Доступність посилання

ТОП новини

Яке майбутнє має “Наша Україна” і хто це майбутнє творитиме?


Кирило Булкін Київ, 24 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Між першою та другою частинами з’їзду Народного Союзу “Наша Україна” має пройти три тижні. Чи змінять ці три тижні майбутнє “Нашої України” та хто творитиме це майбутнє? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи”: народний депутат України Лілія Григорович та політолог Олександр Дергачов.

Перше повідомлення, яким позначився тритижневий період між частинами з’їзду – це заява Романа Зварича про можливість поновлення переговорів з антикризовою коаліцією. Чи є ця заява знаковою і чи свідчить вона про напрямок, у якому діятиме найближчим часом “Наша Україна”? Політолог Олександр Дергачов вважає: якщо відновлення переговорів і має сенс, то лише в якомусь новому форматі.

Можливості переговорів на старих, всім відомих засадах – тобто, навколо Універсалу, – вони неефективні і повертатися до них нелогічно. Тим більше, що паралельно лунали оцінки, що рішення щодо переходу в опозицію залишається. І тут треба щось змінювати. Можна дійсно подумати про те, що треба конкретизувати предмет переговорів. Якщо є дійсно інтерес з боку антикризової коаліції, то що мало б бути предметом? Скажімо, Закон про Кабмін. А потім навздогін будуть ще кілька важливих законів, щодо яких треба домовитись. Це має бути програма уряду. Якщо вона буде прийнятна – можливо, навіть це буде якась особлива конструкція: не повноцінне входження в коаліцію, а підтримка програми уряду на певному етапі, на певних секторах, де, дійсно, можна було б взаємодіяти”.

А ось думка народного депутата від “Нашої України” Лілії Григорович. Вона стверджує, що попри швидкоплинність першого етапу 3-го з’їзду НСНУ, він спонукає її однопартійців до серйозних розмірковувань, які принесуть важливі результати.

"У нас останнім часом кількісні зміни були не такі вже й добрі. На жаль, третє місце під час парламентських виборів. На жаль, не створена (не за виною когось поза нас трьох) парламентська коаліція демократична помаранчева. Оці три дні, які минули від суботи... особисто для мене кожна хвилина, коли я мала можливість подумати про те, що мене найбільше хвилює – я уже за три дні сама особисто передумала в абсолютно іншому вимірі і розрізі все те, що відбулося. Якщо такі роздуми, внутрішня дискусія, якщо така дискусія між однопартійцями буде тривати ці три тижні, їй-Богу, має народитися нова якість”.

Наразі для народження нової якості “Наша Україна” має в запасі три тижні до другої частини свого з’їзду.
XS
SM
MD
LG