Доступність посилання

ТОП новини

Велика Британія запровадить обмеження на працевлаштування в країні громадян Болгарії та Румунії після їх вступу до ЄС.


Олекса Семенченко Лондон, 24 жовтня 2006 (RadioSvoboda.org). – Британський уряд заявив, що після вступу Болгарії та Румунії до Європейського Союзу у січні 2007 року право на роботу у Великій Британії для громадян цих країн буде обмежене. Британія була однією з трьох країн ЄС, які не обмежували права на працевлаштування громадян 10 країн, що приєдналися до Євросоюзу 2004 року.

Запроваджуючи 2004 року політику відкритих дверей для громадян нових членів Європейського Союзу, британський уряд сподівався прибуття до країни близько 15 тисяч працівників. Натомість за два роки приплив східно-європейців, переважно з Польщі, становив мінімум 600 тисяч осіб. Тепер нові заходи британського уряду означатимуть, що некваліфіковані працівники з Болгарії та Румунії початково зможуть влаштуватися лише в двох секторах британської економіки – сільському господарстві та харчовій промисловості. Подробиці пояснив державний секретар у міністерстві внутрішніх справ Ліам Берн:

“Коли працівники мають кваліфікації, то вони вже нині мають право приїздити з Румунії та Болгарії з метою працевлаштування. Також дозволяється приїжджати студентам та членам сім”ї осіб, що мають дозвіл на роботу. Тож із цим нема проблем, як і з людьми, які хочуть сюди приїхати і започаткувати власний бізнес. Занепокоєння викликають лише робочі місця для некваліфікованих працівників. Тут у нас нині існують дві спеціальні схеми для некваліфікованих працівників з будь-яких частин світу. Це ділянки сільського господарства та харчової промисловости. Тож ми кажемо, що упродовж наступного року ми запровадимо зміни в цих схемах так, щоб вони були розраховані лише на громадян Болгарії та Румунії. У межах цих схем число робочих місць підтримуватиметься на рівні близько 20 тисяч”.

Зауважимо, що такі зміни є поганою новиною для українських громадян. Адже багато українців працюють саме в ділянках сільського господарства та харчової промисловости як сезонні працівники в межах згаданих паном Берном схем. У британських мас-медіа ходять чутки, що міністерство закордонних справ Великої Британії було проти запровадження обмежень, бо це може погіршити стосунки країни з новими вступниками до ЄС. Але точка зору міністра внутрішніх справ Джона Рида начебто переважила.

Кожен громадянин Європейського Союзу, згідно з його законами, має право вільно подорожувати й мешкати в будь-якій з країн-членів. Проте коли вступають нові держави, то існуючі члени мають право запроваджувати обмеження на працевлаштування і користування соціальними програмами для нових громадян на термін до семи років. Опоненти кажуть, що запровадження обмежень змусить румунів і болгарів працювати в тіньовій економіці, якщо за умов права на вільне пересування і проживання їм не дозволити працювати. Вони працюватимуть все одно і при цьому не платитимуть податків. Судячи із заяв, які лунають з офіційних Софії та Бухареста, там глибоко розчаровані рішенням британського уряду. Раніше британські урядовці заявляли, що британська економіка виграла від прибуття сюди польських та інших східноєвропейських працівників.
XS
SM
MD
LG