Доступність посилання

ТОП новини

Про газ, Фрадкова та євроінтеграцію України.


Тетяна Ярмощук Київ, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Хліб, сіль та жінки у національних костюмах. Так зустрічали у аеропорту Бориспіль російського прем’єр-міністра. Від Михаїла Фрадкова у Києві чекали оголошення ціни на “блакитне паливо” для України у наступному році.


По чім газ для України?

Ціна на газ для України на наступний рік таки стала відома у день відвідин Києва російським прем’єром. Хоча оголосив її і не сам Михаїл Фрадков. На спільній прес-конференції двох прем’єрів, де журналістам дозволили поставити чотири запитання, Віктор Янукович оголосив: “Ми отримали телефонне підтвердження, що переговори у Росії завершуються, що об’єми газу, який постачатиметься в Україну будуть не менше 55 мільярдів кубів газу, за ціною не більше 130 доларів. Як тільки виконавці повернуться в Україну, вони покажуть та продемонструють ці контракти”.

Пізніше стало відомо, що компанії “УкрГазЕнерго” та “РосУкрЕнерго” підписали угоду на наступний рік про постачання в Україну 55 мільярдів кубів газу по 130 доларів.

Юлія Тимошенко сьогоднішню газову угоду вже назвала злочином: “Сьогодні говорити 130, 210, 95 – це смішно, коли чиновники здали ту ціну, яка у нас існувала до 2010 року. Все злочин і 95, і 130, і 210”.

Цьогоріч Україна купувала у компанії-посередниці РосУкрЕнерго російський та середньоазійський газ по 95 доларів за тисячу кубів. На початку року українські підприємства сприйняли її як ціновий удар.

Вступ у НАТО не має шкодити Росії

Оскільки прем’єр-міністри відповідали сьогодні на питання заздалегідь призначених журналістів, багато дізнатися про ставлення Михаїла Фрадкова до українського зовнішньополітичного курсу не випадало. Російський прем’єр лише зазначив, що вступ України в НАТО не має бути на шкоду Росії. Він також хотів би, щоб Україна та Росія синхронізували переговори про вступ до Світової організації торгівлі: “Враховуючи просунутість Росії у стосунках з СОТ, і бажання вибудувати стратегічно-економічну взаємодію у двосторонньому плані, потрібно більше консультуватися та синхронізувати переговорний процес наших країн щодо вступу у СОТ”.

Темпи вступу України до СОТ лишаються одним із найбільш дискусійних питань в українському парламенті. Уряд планує виконати графік заходів, необхідних для вступу у СОТ до лютого 2007 року. Раніше терміном приєднання до цієї організації називали кінець цього року.
XS
SM
MD
LG