Доступність посилання

ТОП новини

Міністри внутрішніх справ Європейської Унії обговорюють методи протидії тероризму та нелегальній міграції.


Олекса Семенченко Лондон, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.org). – Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джон Рид головує на дводенній зустрічі в місті Стратфорді на Ейвоні зі своїми європейськими колегами. Проблеми протидії тероризму є головними на порядку денному.

У перемовах в Етинґам Парку, мальовничому передмісті батьківщини Вільяма Шекспіра, беруть участь міністри внутрішніх справ шести найбільших держав Європейського Союзу: Франції, Німеччини, Іспанії, Італії, Польщі та Великої Британії. У цих країнах мешкає дві третини всього населення ЄС.

За словами речника британського міністерства внутрішніх справ, опріч тероризму, обговорюватимуться також способи перекриття каналів нелеґальної імміґрації та протидії міжнародній організованій злочинності. Велика шістка ЄС не є органом, що може ухвалювати рішення. Тому зустріч міністрів – це форум для глибокої дискусії.

Зокрема, головну увагу буде приділено тому, як можна найефективніше запобігти новому терористичному нападові, а також стримати поширення радикальних екстремістських ідей в Європі.

Британське міністерство внутрішніх справ також наголосило, що криваві напади терористів на громадський транспорт у Лондоні в липні 2005 року та в Мадриді в березні 2004 року показали, наскільки важливою є співпраця в антитерористичних заходах.

Зустріч відбувається кілька днів по тому, як пресі з поінформованих джерел в службах безпеки стало відомо, що Велика Британія нині стала головною мішенню для організації “Аль-Каїда”.

Згідно із цією інформацією, це терористичне уґруповання стало послідовнішим у діях, йому вдалося рекрутувати багато нових добровольців, а провідники успішно перегрупувалися на терені Пакистану.

Керівники спецслужб також дали зрозуміти, що мають докази застосування нових методів потенційними терористами, які перебувають у Великій Британії. Структура терористичних ланок, створення яких у Британії спричинила “Аль-Каїда”, нині нагадує структуру Ірландської республіканської армії.

Тобто, це самодостатні групи зі своїм організатором, квартирмейстером, котрий відповідає за зброю й вибухівку та навчає їх застосовувати, і кількома добровольцями.

На конференції (у жовтні) панівної Лейбористської партії пан Рид, а також прем’єр-міністр Тоні Блер натякнули, що на розгляд наступної сесії парламенту буде запропоновано новий антитерористичний закон.
XS
SM
MD
LG