Доступність посилання

ТОП новини

Польща буде використовувати альтернативне дизельне біопальне, яке виготовляють із рослинної олії або тваринного жиру. В Україні також зацікавлені цією технологією.


Єва Поштар Варшава, 25 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Польський ринок нафтових продуктів стає відкритим для біодизельного пального. Президент Польщі Лєх Качинський підписав парламентський закон у цій справі. Від наступного року кожен польський фермер за допомогою переносної апаратури зможе виготовляти біодизельне пальне для власних потреб. До польських фірм, які виробляють біореактори, крім польських фермерів масово зголошуються і покупці з України.

З одного літру рослинного або тваринного жиру можна отримати літр якісного біодизельного пального. Біореактор, або по-іншому біотанк, має вигляд шафи, висотою два метри. За добу такий найпростіший біореактор може виготовити двісті літрів біодизельного пального. Ціна біореактора сягає 4,5 тисяч євро. Але фахівці вже працюють над іншим його варіантом вартістю 2,5 тисячі євро для менш заможних фермерів. Польські фірми, що займаються виробництвом реакторів, не мають відбою від клієнтів. Причина проста: біопальне, виготовлене власноручно, на 30% дешевше від того, яке продають на заправках. Про перспективи біодизельного пального у Польщі ми запитали директора Польської організації промислу і торгівлі нафтопродуктами Яцека Врублевського:

“Біо-пальне може бути доповненням на ринку енергетичних продуктів. У загальному енергетичному балансі біодизель може заволодіти 5-10% паливного ринку Польщі”.

Основною перешкодою для збільшення участі біопального в польському енергетичному балансі, за словами пана Врублевського, є проблеми із постачанням сировини.

Ухвалення польським парламентом закону про біопальне відкладалося кілька років. Через те польські фермери не знали, чи їм збільшувати засіви ріпаку, який у Польщі є головною сировиною для переробки на біодизельне пальне.

"Таких проблем не мають в Україні".

Про це сказав Радіо Свобода Пжемислав Ремі шевський, власник фірми, яка неподалік Жешова в Підкарпатському регіоні виготовляє біореактори для закордону:

“З того, що знаю, в Україні великі площі засівають соняшником. Підприємці, які починають діяти в околицях колишніх радгоспів і колгоспів, використовують цю ситуацію”.

На думку фахівців, якби усі польські фермери почали виробляти для себе біопальне, його добуток становив би майже два мільйони тонн щорічно. Але тоді держава не отримала б 500 мільйонів євро за акцизний збір від пального.
XS
SM
MD
LG