Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 26 жовтня.


Віктор Недоступ Київ 26 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 26-го жовтня американський президент навів лад у зірках та смугах на державному прапорі, легендарний Джо Луїс провів свій останній поєдинок, а бітли отримали орден Британської імперії.

26-го жовтня 1440 року - У Нанті стратили 36-літнього французького маршала Жиля де Реца, соратника Жанни д''Арк. Його звинуватили у масових дітовбивствах і чаклунстві. Згодом він став прототипом головного героя легенди про Синю Бороду. Насправді ж Жіль де Рец був надто заможною та надто авторитетною людиною, а отже являв собою загрозу королівській владі.

1896 – Після поразки італійців, в Адіс-Абебі Італія та Ефіопія підписують мирний договір, котрий завершує італо-ефіопську війну 1895-96 років. Італія визнає незалежність Ефіопії і кордон між нею та італійською колонією Еритрея по річках Мареб, Белеса та Муна.

1912 – Спеціальним указом президента США Вільяма Тафта провадиться "специфікація" зірок та смуг на державному прапорі. 13 зірок (зліва направо) і 13 смуг (зверху вниз) асоціюються з 13-ма колоніями-засновницями США у тому хронологічному порядку, як вони ратифікували конституцію США. Таким чином, крайня ліва верхня зірка і верхня смуга репрезентує штат Делавер, як перший, де 7 грудня 1787 року ратифікували конституцію. Інші зірки асоційовано із новими штатами в порядку їх входження до США.

1929 – Американка Тереза Еванс стає першою людиною, яка народилася на борту літака під час польоту.

1947 – Наймасовіша депортація із Західної України – за один раз до Сибіру радянська влада виселяє 78-тисяч людей.

1951 – На ринзі Медісон Сквеа-Гарден у Нью-Йорку легендарний 37-річний американський суперважковаговик Джо Луїс проводить свій останній бій - у восьмому раунді він отримує нокаут від майбутнього чемпіона світу і не менш легендарного Рокі Марчіано. За свою 17-річну кар’єру Луїс провів 71 бій, в котрих 68 разів переміг, причому 54 рази – нокаутом.

1965 – У Букінгемському палаці в Лондоні The Beаtles отримують вищі нагороди Великої Британії – орден Британської імперії. Як згадуватиме Пол Маккартні, всі вони так нервували, що для заспокоєння перед церемонією курнули маріхуани в туалеті королівського палацу.

А у 1996-му у Північній Ірландії Том Гаскін встановив рекорд. За шість годин він 902 рази підняв над головою діжку з пивом. Ото краще б книжку почитав.
XS
SM
MD
LG