Доступність посилання

ТОП новини

«Лазаренківці» за зачиненими дверима готуються до позачергових парламентських виборів.


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 30 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - «Лазаренківці» почали готуватись до позачергових виборів у Верховну Раду. У тому, що вони відбудуться уже наступної весни, прибічники колишнього прем’єра, а нині каліфорнійського в’язня, не мають жодних сумнівів.Щоб обговорити стратегію свого руху до парламенту, кілька сотень делегатів «Громади» збиралися цими вихідними на 8-ий загальноукраїнський партійний з’їзд у Дніпропетровську, де мають найбільшу підтримку.

За зачиненими дверима.
З’їзд проходив за зачиненими дверима – раз ураз було чути овації та емоційні вигуки промовців. Перший заступник голови Всеукраїнського об’єднання «Громада» Юрій Філяк пояснив Радіо Свобода – провели форум у закритому режимі, бо критикували деякі партійні осередки, а пресі те знати ні до чого.

«Є свої внутрішньопартійні питання, які не хочеться виносити на суд Божий».

І все ж партійне сміття довелося винести з хати. Журналісти дізналися, що чотирьох «лазаренківців» – депутатів Дніпропетровської обласної ради, які полишили рідну фракцію і створили власну під назвою «Нова Громада»,– із партії вигнали. Тепер у судовому порядку їх хочуть позбавити й депутатства. Мовляв, нехай зрадники не займають крісла, у які можна посадити вірних «громадівців». Говорить молодший брат Павла Лазаренка, керівник фракції блоку Лазаренка в облраді Іван Лазаренко.

«Законно поставили питання, що ці люди не можуть в обласній раді бути, бо вони не перебувають у лавах».

Іванові Лазаренку довелось розповісти і про те, що далеко не всі депутати задоволені тим, що він став заступником голови облради. Законність його обрання представники місцевого БЮТу наразі оскаржують у суді. Проте «громадівці» закликають не драматизувати ситуацію, а краще готуватись до позачергових виборів. Вони впевнені, що саме до цього призведе нинішнє протистояння у чотирикутнику «президент–уряд–парламент–опозиція», а також непрофесійність уряду Януковича. Перший заступник голови партії Юрій Філяк:

«Формування бюджету 2007-го року, який формується чисто під «дерибан», призведе до нової політичної кризи, і, очевидно, вона завершиться тим, що відбудуться дострокові парламентські вибори».

А чи поведе у бій за парламентські крісла «громадівців» сам Павло Лазаренко, партійці наразі не знають. Адвокати екс-прем’єра обіцяють повернення свого клієнта на батьківщину одразу після розгляду справи в американському апеляційному суді. Каже перший заступник голови партії Юрій Філяк:

«На сьогодні чіткої відповіді дати, коли власне повернеться Павло Іванович, на жаль, ми не можемо. Дата розгляду його справи в апеляційному суді ще не призначена».

В очікуванні ж на повернення Павла Лазаренка його дніпропетровські прибічники турбуються про місце для свого лідера. Цього тижня в обласному апеляційному суді має відбутися розгляд справи про відновлення депутатства в облраді для пана Лазаренка, його він позбувся через те, що не проживає на території України.
XS
SM
MD
LG