Доступність посилання

ТОП новини

Підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги в Києві.


Кирило Булкін Київ, 30 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - З 1-го грудня кияни платитимуть за комунальні послуги у три – три з половиною рази більше. Розпорядження про введення нових тарифів підписав сьогодні на нараді в Київміськдержадміністрації її голова Леонід Чернівецький.

З 1-го грудня кияни платитимуть за комунальні послуги у три – три з половиною рази більше.
Основних причин підвищення тарифів, або, як кажуть представники міської влади – запровадження економічно обґрунтованих цін на житлово-комунальні послуги – дві. Перша – різке підвищення ціни на газ; друга – те, що тарифи на деякі послуги у столиці не змінювалися від 1999 року. Начальник Головного управління цінової політики КМДА Василь Яструбинський стверджує, що зарплати і пенсії киян ростуть значно швидше за тарифи:

“Грошова маса в киян за цей період зросла більше ніж в 5 разів. Тарифи ми пропонуємо підвищити лише в середньому в 3 – 3,3 рази. Тобто, темпи зростання тарифів значно нижчі від темпів зростання грошових надходжень для киян”.

Усі без винятку керівники районних держадміністрацій Києва підтримали підвищення тарифів. Вони стверджують, що без цього житлово-комунальна система столиці приречена на розвал. Погоджується з цим і сам Леонід Черновецький:

“Це розпорядження прозоре. Воно спрямоване на те, щоб зберегти для киян – небагатих людей – київське міське господарство. Бо в іншому разі ми просто його збанкрутуємо”.

Одночасно з підвищенням тарифів київська міськдержадміністрація підготувала проект розпорядження про соціальний захист населення. Про його основні положення розповіла заступник начальника Головного управління соціального захисту населення КМДА Ірина Старук:

"Кожна родина, середньомісячний сукупний дохід якої не перевищує вартість 20 % житлово-комунальних послуг, має право на державну субсидію. Крім того, сім’ї пенсіонерів – які складаються тільки з пенсіонерів, або в складі сімей є неповнолітні діти-інваліди І чи ІІ групи – якщо вартість житлово-комунальних послуг перевищує 15 % середньомісячного сукупного доходу, то вони сплачують 15 %, решту доплачує держава”.

Щоб уникнути черг, органи соціального захисту вестимуть прийом з питань оформлення субсидій щоденно. Родини, які вже раніше отримували субсидії, не мають приходити на прийом – їм зроблять автоматичний перерахунок. Ті ж родини, які раніше не отримували субсидій, можуть вимагати її в органів соціального захисту, надавши комплект необхідних документів.
XS
SM
MD
LG