Доступність посилання

ТОП новини

Серед східноєвропейських країн Україна отримує найбільше грошових переказів з країн ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 30 жовтня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Серед східноєвропейських країн Україна отримала 2004 року найбільше грошових переказів з країн Євросоюзу. Про це свідчить дослідження Єврокомісії, згідно з яким українські заробітчани позаминулого року відправили додому переказів на 120 мільйонів євро, переважно з Португалії, Латвії і Литви. Україна також стала однією з головних країн, куди надходили гроші з Ірландії.


Україна посіла сьоме місце у світі і перше серед східноєвропейських країн, куди з країн ЄС відправляють найбільшу кількість грошових переказів. Єврокомісія каже, що в Європі створюються певні коридори, за якими йдуть кошти – як приклад, автори дослідження наводять маршрути з Португалії, Литви і Латвії доУкраїни. Справді, кожен третій переказ за кордон з двох балтійських країн призначений мешканцю України. З Португалії на українську землю відправляють 15% від усіх переказів, а з Ірландії – 8%. Сума переказів коливається – з Іспанії до України зазвичай відсилають близько 340 євро за один раз, а з Ірландії українські заробітчани переказують додому понад 3 тисячі євро за один раз. Єврокомісія вважає, що подібні виплати допомагають стабілізувати й розвивати економіку бідних країн.

З цим погоджується науковець Центру досліджень європейської політики Сержіо Каррера:

“Я думаю, що з доповіді, яку оприлюднила Єврокомісія в жовтні цього року, ми можемо ясно побачити позитивний вплив грошових переказів на країни походження. Це визнає Єврокомісія. Важливо встановити рамки, за якими перевіряти, як впливають ці гроші на розвиток країн, звідки походять працівники-мігранти”,– сказав дослідник в інтерв''ю Радіо Свобода.

На його переконання, трудова діяльність мігрантів допомагає розвитку країн їхнього походження, але й також і самим країнам Євросоюзу, які дедалі більше обговорюють взаємозв''язок між міграцією і розвитком.

Найбільше грошей з Європи – більше мільярда євро – було переказано з Марокко, за ним іде Колумбія та Еквадор. Світовий банк вважає, що офіційно реєструється тільки половина всіх переказів, у цьому разі мігранти-працівники в країнах ЄС відправили до своїх країн принаймні 19 мільярдів євро. Які збитки можуть завдати такі неофіційні канали передачі грошей? Експерт Каррера не вважає, що саме існування таких каналів є фактом негативним.

“Безсумнівним є те, що такі країни, як Україна виграють від переказів, відправлених працюючими в державах Євросоюзу. Це, на мій погляд, означає, що сам Євросоюз повинен заохочувати легальні, безпечні канали зі встановленою законом платою за послуги. Ці канали слід захистити від втручання держав ЄС. Тож Євросоюз потребує, аби політика щодо таких переказів була пріоритетною, щоб канали передачі грошей і далі існували для таких країн, як Україна”,– пропонує європейський дослідник.
XS
SM
MD
LG