Доступність посилання

ТОП новини

Розгул криміналу на півдні Італії.


Наталка Кудрик Рим, 2 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – Італійський південь потерпає від розгулу організованої злочинності, а найбільше – місто Неаполь. За останні 11 днів від рук місцевої мафії загинуло 10 осіб. До міста прибувають додаткові сили поліції, а уряд всерйоз розглядає питання, щоб розташувати там регулярну армію. Сьогодні у Неаполі прем’єр-міністр Романо Проді обговорив із місцевою владою та силовиками стратегію боротьби зі злочинністю.

«Мілан (на півночі) працює, Рим (у центрі) проїдає, а Неаполь (на півдні) стріляє» – це гасло політичних маніфестацій стало для італійців приказкою. Південна столиця Італії, відома древньою архітектурою і смачною піццею, перетворилася цими днями на пекло боротьби між мафіозними кланами.

Повідомляють, що численні убивства і збройні пограбування серед білого дня шокували міські квартали. Кілька угруповань у різних зонах борються за контроль над підпільним ринком наркоторгівлі.

Мафія як неаполітанський менталітет

Від початку нинішнього року каморра, як називають неаполітанську мафію, організувала 67 убивств. Серед жертв переважно молоді люди. Мешканці міста схвильовані, уникають телекамер і бояться говорити у мікрофон.

Українка Наталія, яка живе у Неаполі 6 років, розповіла Радіо Свобода, що неаполітанцям до цього не звикати: «Вже коли починається затишок, після 9 вечора, тоді небезпечно виходити на вулицю. Я б не сказала, що тут нині паніка, це типово для Неаполя, це столітній менталітет міста».

Мафія – не єдина біда

Злочини каморри – не єдине лихо для Неаполя, наголошує місцева влада. Бідність, нестача робочих місць, нелегальний обіг наркотиків та інші соціальні біди десятиліттями паралізують місто. У цьому чиновники і вбачають причини розгулу організованої злочинності.

Проблема номер один – високий рівень безробіття серед молоді. Кожного року майже 10 тисяч підлітків залишають середню школу. Більшість із них іде на підробітки, щоб мати в кишені власну копійку, і тоді вже почуваються дорослими. Інші потрапляють у пастку кримінальних груп і стають наркокур’єрами.

Як порятувати становище

Щоб приборкати кримінал і повернути місту спокій, уряд уже вирішив надіслати туди додатково тисячу поліцейських. Всерйоз замислилися і над розташуванням там армійських підрозділів.

Та багато хто скептично ставиться до такої ідеї. Серед них і керівник південного регіону Кампанья Антоніо Бассоліно: «Сама лише армія ніколи не впорається з криміналом. Потрібна більша присутність держави, зацікавленість суспільства і виховання культурних цінностей. Для нас одне зрозуміло: мафія, організована злочинність на дорогах та беззаконня прагнуть знищити майбутнє нашої молоді».

Неаполю потрібен новий комісар Катані: регіональна прокуратура бідкається на брак слідчих. Для керівника уряду Романо Проді хвиля насильства у місті свідчить про загальну кризу півдня Італії, і, за його словами, проти цього має боротися все суспільство.

Згідно з останнім опитуванням, понад 60% італійців вважають ситуацію в країні кримінально небезпечною. «Врятуємо Неаполь– врятуємо Італію» – це нове гасло сьогодні лунає найчастіше.
XS
SM
MD
LG