Доступність посилання

ТОП новини

День в історії – 3 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 3 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – 3 листопада Північна Буковина приєдналася до України, в Німеччині почалася Листопадова революція, а Жан Бокасса, африканський імператор, що їв своїх підлеглих, помер через п’ятнадцять років після того, як його все ж таки скинули.

3 листопада 1493 року – Христофор Колумб під час своєї другої подорожі до Нового Світу відкрив острів Домініка. Згодом на його північному узбережжі заклали місто Ла-Ізабелла, але через п’ять років його знищили місцеві племена.

1918 – народне віче у Чернівцях приймає ухвалу про приєднання Північної Буковини до України.

1918 – Після отримання наказу німецького командування про вихід кораблів у відкрите море для ведення бою з англійським флотом моряки і солдати кільського гарнізону влаштовують демонстрацію протесту і відмовляються виконувати наказ. Наступного дня демонстрацію підтримують робітники Кіля і вона переростає у повстання всього флоту. Локалізувати і придушити повстання не вдається, воно шириться іншими містами Німеччини і переростає в Листопадову революцію, котра привела до повалення монархії Гогенцоллернів.

1957 – У Радянському Союзі запускають другий супутник – він же перший, на борту якого є тварина, собака Лайка. Лайка живе декілька днів до закінчення кисню в супутнику, а потім її життєдіяльність підтримується за допомогою спеціальної апаратури, котра вийде з ладу після повної розрядки батарей. На Землі за всім цим спостерігають. Дослідження стану організму собаки дають можливість вивчити вплив космічного польоту на біологічні процеси в організмі живої істоти.

1970 – У Чилі проходить інаугурація президента країни Сальвадора Альєнде — першого в Латинській Америці марксиста, обраного на найвищу посаду в державі демократичним чином.

1992 – На президентських виборах у США перемогу здобуває демократ Білл Клинтон, він перемагає республіканця Джорджа Буша і стає 42-м президентом США.

А десять років тому помер Жан Бедель Бокасса, який спочатку одинадцять років був президентом Центральноафриканської республіки, а потім влаштував переворот і став її імператором. Імператорство дозволило Бокассі реалізувати свої найтемніші владні нахили. Він виявися канібалом, і рахунок політичних опонентів, яких він з’їв або випив кров (як у своєї секретарки) йде не на десятки, а на сотні. Коли його скинули у 1979 році, прості люди ще довго боялися людей у військових мундирах.
XS
SM
MD
LG