Доступність посилання

ТОП новини

Ігор Юхновський: Президент має домовитися з прем’єром відносно спільних дій щодо закону про Голодомор.


Тарас Марусик Київ, 3 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Ті, хто заперечує Голодомор в Україні, мають нести відповідальність. Така позиція Президента України, який 2 листопада вніс на розгляд парламенту як невідкладний законопроект про Голодомор 30-их років минулого століття в Україні. Президент закликає визнати цю масштабну трагедію геноцидом українського народу, так як це вже зробили парламенти 10 країн. Як оцінюють історію українські політики і про що їм варто знати? Кореспондент Радіо Свобода запросив до розмови виконувача обов’язків голови Українського інституту національної пам’яті Ігоря Юхновського.


- Пане Юхновський! Від імені Віктора Ющенка саме Ви, наскільки мені відомо, презентуватимете цей законопроект у парламенті. Коли це може статися?

- Має бути проведена попередня підготовка розгляду цього закону у Верховній Раді. По-перше, я вже домовився з головою фракції регіонів Раїсою Богатирьовою про те, що вона попросить свою фракцію дослухатися моїх доводів, що Голодомор був справді геноцидом. Вона думає, що частина людей прийде на зустріч зі мною, бо вона сама не знала тих речей, про які я їй розповідав. І дуже багато людей не знає конкретних доказів того, що це справді був геноцид, а не просто голод. Я постараюся виступити на всіх фракціях з проханням, щоб вони ухвалили той закон.

По-друге, я думаю, що Президент мав би домовитися з шановним Прем’єр-міністром відносно спільних дій щодо закону про Голодомор. Я взагалі вважаю, що будь-який успіх в Україні можливий при взаємному розумінні між Президентом і Прем’єр-міністром.

Крім того, я проситиму Голову Верховної Ради, щоб він також поставився прихильно до закону.

- Проект закону забороняє ставити під сумнів факт Голодомору, і це тягне за собою адміністративну відповідальність. Якщо порівняти з низкою європейських, і не тільки європейських, держав, то там заперечення єврейського Голокосту тягне за собою кримінальну відповідальність. Чи буде колись, на Вашу думку, кримінальна відповідальність в українському законі? Чи це зробити неможливо?

- Справа в тому, що в цьому законопроекті, який ми подали Президентові, якраз була кримінальна відповідальність, але в Секретаріаті Президента цей пункт випустили, залишивши лише адміністративну відповідальність у вигляді грошового штрафу. Я вважаю, що це є слабкість закону. Я розумію, що має бути адміністративна відповідальність, але якщо ви матимете справу з суб’єктом, який зловживатиме, і, незважаючи на грошову кару, буде все-таки постійно повторювати заперечення і робитиме з цього приводу різні агітаційні виступи, то безумовно, мала б бути кримінальна відповідальність. Про всяк випадок я заготую для Верховної Ради усне доповнення відносно кримінальної відповідальності. Можливо, хтось з депутатів його доповнить.

- Як відомо, під час парламентських слухань з цього питання три роки тому фракція Компартії покинула залу, і тоді Верховній Раді не вдалося ухвалити відповідне рішення. Чи Ви розраховуєте переконати бодай би частину комуністів?

- Я хочу неодмінно зустрітися з фракцією комуністів. Я буду переконувати їх в одному, що для них є вкрай необхідне: вони є українські комуністи, а не радянські. І тому вони особисто не повинні нести жодної відповідальності за те, що зробив більшовицький режим у 30-их роках. Вони є українські комуністи і не мають відношення до того, що тоді було.

- А як би Ви прокоментували заяву одного з департаментів МЗС Росії про те, що, мовляв, Україна розкручує кампанію навколо теми Голодомору і що це начебто спрямоване проти сучасної Росії.

- Ви знаєте, тут є суб’єктивізм, і цей суб’єктивізм, безумовно, заважає Росії. Те, що був Голодомор, те, що величезна маса людей була знищена спеціально, шляхом оточення та ізоляції від зовнішнього світу, те, що на це є документи – все це факт. І невшанування пам’яті невинно загиблих людей було б злочином України супроти власного народу. А причому тут Росія? Теперішня Росія, хоч вона себе вважає спадкоємницею Радянського Союзу, алея не вважаю, що вона є спадкоємницею більшовицького режиму, який діяв у 30-их роках.
XS
SM
MD
LG