Доступність посилання

ТОП новини

Європа засуджує смертний вирок Саддам Хусейну (преса).


Василь Зілгалов Прага, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Чимало європейських газет запитує про смертний вирок іракському диктаторові Саддамові Хусейну з іронією: чи це дійсно є перемога правосуддя? І далі оглядачі додають, що хоча цей вирок був очікуваним, все ж він швидше призведе до погіршення ситуації в Іраку, аніж до об’єднання країни.

Суддя зачитує вирок Саддаму Гусейну. Багдада, 5 листопада 2006 р.
Лондонська “Таймз” пише у понеділок, що смертний вирок Саддамові – лише "незначна ймовірність заспокоєння хаосу в Іраку. Але більш вірогідно, що це буде мати протилежний ефект." Далі газета зауважує, що "упродовж року цей суд більше нагадував вправи з помсти з боку шиїтської більшості країни, яку Саддам по-звірячому придушував". Газета вважає, що сподівання США на позитивні наслідки покарання Хусейна для Іраку не виправдалися і вірогідніше, що смертний вирок суду диктаторові лише "додасть олії у вогонь розкольницьких суперечностей в Іраку".

Лондонська “Таймз” також повідомляє у понеділок реакцію ЄС, висловлену керівництвом Фінляндії, котра виступає проти смертної кари, як такої.

Італійська “Ла Републіка” назвала свій матеріал про вирок іракського суду у понеділок так: "Маленький Нюрнберґ в очікуванні виборів". Автор статті вважає, що процес вироку був детально прорахований, щоб "позитивно вплинути на перебіг передвиборчої кампанії партії президента..., і це більше адресувалося американській публіці, аніж іракцям". Італійська газета іронізує: "...режисери з Нюрнберга на Євфраті, однак, сподіваються, що громадяни, які прийдуть завтра на виборчі дільниці і стануть перед екранами комп’ютерів, котрі діють за принципом “доторкнися і проголосуй”, пам’ятатимуть обличчя цього лютого бородача".

Австрійська “Ді Прессе” запитує: "Саддама повісять, але що далі?"– і продовжує, що "майбутнє Іраку виглядає похмурим," особливо у перспективі розколу країни на три частини: Курдистан, Шиїтстан та Суніт стан.Це, вважає “Ді Прессе”, лише "збільшить насильство," а методи "квазігромадянської війни" дуже жорстокі, на думку австрійської газети.
XS
SM
MD
LG