Доступність посилання

ТОП новини

Кримські татари скаржитимуться на Україну до міжнародних організацій.


Володимир Притула Сімферополь, 6 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Кримські татари скаржитимуться на Україну до міжнародних організацій. Репатріанти вважають, що їхні права, насамперед на землю, в Криму брутально порушуються.

Кілька десятків учасників слов’янських земельних пікетів радісно зустрічають повідомлення, що низка депутатів Сімферопольської міської ради зустрінуться з ними для вирішення проблеми наділення землею. З представниками кримськотатарських пікетів таких зустрічей поки що не було. Загалом у Сімферополі та його околицях близько 30 земельних ділянок, самовільно зайнятих кримчанами різних національностей. Вони вимагають від місцевої влади землі для будівництва індивідуального житла. У більшості таких акцій протесту беруть участь репатріанти, які скаржаться на відмови місцевої влади вирішувати їхні земельні проблеми.

У понеділок представники репатріантів заявили, що змушені звертатися до міжнародних організацій зі скаргами про порушення їхніх прав в Україні. Член Меджлісу кримськотатарського народу Надир Бекиров повідомив сьогодні, що в Криму розпочалася кампанія збору підписів під зверненням до ОБСЄ, Ради Європи та інших міжнародних організацій. “Кампанія йде на повну силу. У межах цієї петиційної кампанії в Криму ми провели понад 70 зборів співвітчизників, у половині районів автономії йде збір підписів. Точну кількість уже зібраних підписів я не назву, але близько 10 підписів уже зібрали”,– сказав Надир Бекиров.

За його словами, петиції направлять до тих міжнародних інституцій, які здатні примусити Віктора Ющенка та Віктора Януковича виконувати ті зобов’язання з дотримання прав людини й етнічних меншин, які Україна на себе взяла. Як приклад такого порушення міжнародних зобов’язань Надир Бекиров навів дві історії на Південному узбережжі Криму. Після того, як 2004 року Великою Ялтою прокотилися масові акції протесту репатріантів, міська влада ухвалила виділити низку земельних ділянок кримським татарам, однак повністю не оформила це рішення. І це дозволило зацікавленим структурам оскаржити його. І вже за два роки після начебто розв’язання цієї проблеми, вона знову загострилася – днями Апеляційний господарський суд Криму відібрав у 272-х кримськотатарських родин виділені ділянки.

Одночасно з цим Ялтинська міська рада відмовляється виконати інші 7 рішень судів за позовами членів родини Гемеджи про виділення їм землі. До депортації вони володіли великим будинком на околиці міста. Зараз він зберігся, як і збереглися документи на цей будинок. Втім Гемеджи кажуть, що не претендують на батьківське майно, а лише просять землі, щоб збудувати нове житло. І вони теж усією родиною поставили свої підписи під скаргами на Україну до ОБСЄ та Ради Європи.
XS
SM
MD
LG