Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує змінити політику розширення ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 8 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Подальше розширення Євросоюзу залежатиме від здатності ЄС приймати нових членів та від зусиль країн-кандидатів, які мають вже на ранніх стадіях переговорів з Брюсселем проводити реформи правосуддя і боротися з корупцією та злочинністю. Про це заявив Комісар ЄС з питань розширення Оллі Рен, презентуючи доповідь Єврокомісії про політику розширення.

“Вступ до ЄС – це не швидкісний поїзд на кшталт Євростару. Це радше Східний Експрес, який, незважаючи на свою назву, є не швидкісним поїздом”, - Комісар ЄС з питань розширення Оллі Рен.
Після прийому Болгарії і Румунії у січні 2007-го року, Євросоюз почне прискіпливіше відбирати кандидатів на членство в європейському клубі. Єврокомісія пропонує, щоб самі мешканці Євросоюзу висловлювали думку, чи хочуть вони бачити ту чи іншу країну серед членів ЄС. За словами комісара Рена, подальше розширення Євросоюзу має збільшувати зону миру, свободи і добробуту. Водночас, заявив представник Єврокомісії, прийом нових членів залежить від здатності Євросоюзу інтегрувати ці країни. Комісар ЄС з питань розширення вважає, що якість розширення важливіша за його швидкість.

“Вступ до ЄС – це не швидкісний поїзд на кшталт Євростару. Це радше Східний Експрес, який, незважаючи на свою назву, є не швидкісним поїздом, а поїздом, подорож у якому вимагає часу, поїздом, де якість обслуговування і безпека пасажирів є важливішими, ніж нетерпіння і поспішність. Так, це повільний поїзд, який не йде по всіх схилах. Але суттєво, що він залишається на своєму шляху, а це дозволяє нам підтримувати владу демократії і економічні зміни”, – сказав Оллі Рен.

Він звернув увагу, що країни-кандидати вже на початку переговорів з Брюсселем мають проводити реформи правосуддя, боротися з корупцією та злочинністю. За словами комісара, такі уроки Єврокомісія винесла з попереднього розширення.

Єврокомісія пропонує, щоб відтепер, говорячи про подальше розширення, Євросоюз вказував на здатність інтегрувати ту чи іншу країну, а не на здатність поглинати, як говорять зараз. Рен вважає, що інтеграція є кращим словом, адже поглинання є радше хімічним терміном, тим більше, що Євросоюз насправді інтегрує, а не поглинає країни.

У доповіді про розширення Єврокомісія також оцінила зусилля країн-кандидатів на їхньому шляху до Євросоюзу. Серед іншого, Брюссель розкритикував Анкару за повільні реформи та проблеми зі свободою слова і правами людини. Так, стаття 301 Кримінального кодексу Туреччини передбачає покарання для тих, хто несхвально відгукується про Турецьку Республіку або її державних службовців. Говорить комісар Рен:

“Ми чітко заявляємо у нашій доповіді щодо Туреччини, що цій країні потрібні подальші реформи – особливо ті, які стосуються свободи висловлювань та інших основних свобод. Щодо свободи слова і свободи мас-медіа, то нині в турецькому громадянському суспільстві йдуть відкриті і напружені дебати, які мають на меті змінити ганебну 301 статтю”.

Брюссель також нагадав Анкарі, що необхідно вирішити питання Кіпру. Нагадаю, що в 90-х роках Туреччина окупувала північну частину Кіпру, а нині відмовляється відкрити порти для кіпрських кораблів. Але і від того, як Анкара вирішить проблему з Кіпром, залежить, як швидко Туреччина може вступити до Євросоюзу.
XS
SM
MD
LG