Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні – День української писемності і мови.


Тарас Марусик Київ, 9 листопада 2006 року (RadioSvoboda.Ua) – Громадські організації проводять низку заходів, зокрема, і кілька всеукраїнських: медіа-акція “Відчуй смак рідної мови”, акція “Мова – краса і сила”. Останню ініціювала відомий львівський мовознавець і політик Ірина Фаріон.

Ірина Фаріон – депутат Львівської обласної ради від Всеукраїнського об’єднання “Свобода” і заступник голови громадської організації “Конгрес захисту української мови”. Акція “Мова – краса і сила” носить всеукраїнський характер.

Розповідає Ірина Фаріон: “Сама назва цієї акції свідчить про те, що це щось нетипове і нетрадиційне, позаяк це акція мовно-мистецька. Мова є красою і силою. Красою через те, що українська мова – одна з наймилозвучніших мов у світі, а силою мова є, власне, що вона щонайменше 700 років заступала собою відсутність держави. Зазвичай, у більшості країн світу держава стоїть на захисті мови. У нас все навпаки: мова захищає державність нації”.

Акція буде різнобічною і в різних містах. Зокрема, на прес-конференції у Львові будуть презентовані 30 плакатів-листівок на мовну тему. Це – роботи студентів Ірини Фаріон, майбутніх архітекторів і дизайнерів з національного університету “Львівська політехніка”: “В основному, плакати гострополітичні, наступальні, плакати, на яких зображено категоричне несприйняття двомовности теперішньої України, що є наслідком колоніального гноблення українців. Крім цього, плакати будуть виставлені в центральній частині Львова у вітринах крамниць. Після цього акція перекинеться на Волинь, а саме в Луцьк, де буде кілька прямих етерів у зв’язку з політичним становищем мови, а також виставка тих плакатів у місцевих мистецьких залах. У п’ятницю такі самі акції відбудуться на Тернопільщині та Івано-Франківщині”.

У Києві ця акція, каже Ірина Фаріон, матиме зовсім інший характер – “не мистецький, а радше гострополітичний”. Це буде пікетування з плакатами на мовну тему Кабінету Міністрів і Секретаріату Президента України:“...які роблять все для того, щоб ця мова почувала себе некомфортно на своїй землі. Я вважаю, що різкуватий характер тих плакатів виправданий тією жахливою мовною ситуацією, яка є зараз в Україні, коли державні посадовці нехтують 10 статтею Конституції України. Тобто, я не називала б це різкістю, а захистом конституційних прав”, - зазначила ініціатор всеукраїнської акції “Мова – краса і сила”, відомий львівський мовознавець і політик Ірина Фаріон.
XS
SM
MD
LG