Доступність посилання

ТОП новини

Тринадцятий за час незалежності уряд Латвійської Республіки розпочав свою діяльність, а латвійці вшановують дворазову переможницю нью-йоркського марафону Олену Прокопчук (огляд латвійських ЗМІ).


Людмила Пилип Рига, 9 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) – Новий уряд Латвії на чолі з прем’єр-міністром Айгарсом Калвітісом має намір працювати до наступних парламентських виборів. Під час проведення саміту НАТО в Ризі будуть задіяні безпрецедентні заходи безпеки, а до приїзду високих гостей столицю Латвії святково прикрасять. Тим часом на латвійсько-російському кордоні спостерігаються кілометрові черги вантажних машин.

Латвійська газета „Diena” повідомляє, що на першому засіданні 9-го Саейму Латвії був затверджений новий уряд на чолі з прем’єр-міністром Айгаром Калвітісом. Видання привертає увагу, що вперше за роки незалежності Латвії після минулих парламентських виборів кандидатура прем’єр-міністра залишилась незмінною. За винятком п’яти нових, міністерські посади в Кабміні обіймають попередні представники. Це, на думку президента Латвії Вайри Віке-Фрейберги, свідчить про політичну стабільність у країні. Урядову коаліцію сформували представники правих сил – „Народної партії”, „Союзу зелених та селян”, об’єднання „Латвійської першої партії та партії „Латвійський шлях” і об’єднання „Вітчизні та свободі”. Новий уряд має намір побити рекорд, який не вдалось до цього жодному з його попередників – успішно працювати до наступних парламентських виборів.

На відміну від уряду керівництво латвійського парламенту змінилося. Спікером Саейму обраний Індуліс Емсіс, який у 2004 році обіймав посаду прем’єр-міністра країни, повідомляє газета „Час”.

Газета „Netkariga” акцентує увагу на підготовці до саміту НАТО, який відбудеться в Ризі 28-29 листопада. Зокрема повідомляється, що під час проведення саміту буде обмежене повітряне сполучення. Крім того, в Ризі будуть введені зони безпеки – об’єкти територій посиленого контролю. Згідно з розпорядженням уряду, дні проведення саміту стануть вихідними для мешканців Риги. З огляду на це, місцеві ЗМІ дають пораду провести їх за містом. До саміту НАТО столиця Латвії буде прикрашена вимпелами, плакатами та „живим полум’ям” – штативами зі свічками для вуличного освітлення. Потішать гостей також святковим салютом.

Поки Ригу прикрашають, у східних регіонах країни, зокрема в Лудзенському, оголошена надзвичайна ситуація, пов’язану із значними чергами на під’їздах до пунктів перетину латвійсько-російського кордону Терехово та Гребнєво. Кілометрові черги вантажних машин з Латвії, Литви, Естонії та Польщі гальмують рух, а також забруднюють навколишнє середовище. Вантажний потік між Євросоюзом та Росією продовжує збільшуватися, однак прикордонних пунктів більше не стало, а затори на кордоні – вже тенденція, звертають увагу уряду латвійські видання.

А газета „Latvijas Avize” повертається до здобутків Латвії й інформує про теплу зустріч, влаштовану в Ризькому аеропорту шанувальниками відомої латвійської спортсменки Олени Прокопчук, яка вдруге виграла престижний світовий марафон у Нью-Йорку. Прокопчук пробігла 42-кілометрову дистанцію за 2 години 25 хвилин і 5 секунд, маючи лише одну хвилину переваги над українкою Тетяною Хладир, яка й посіла друге місце.
XS
SM
MD
LG