Доступність посилання

ТОП новини

У Львові застрелили місцевого підприємця.


Галина Терещук Львів, 14 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua)- У вівторок близько 9 години ранку у Львові вбили гендиректора і власника фірми «Галімпекс –Склодзеркальний завод» Богдана Дацка. Підприємство якого виготовляє ялинкові прикраси у 32 країни світу. Богдан Дацко вважався найуспішнішим українським підприємцем, він став першим власником виробництва на Львівщині на початку 90-х і вивів його на світовий ринок.

Стріляли демонстративно на очах в десятка перехожих

За розповідями свідків трагедії, о 8.45 біля прохідної скло дзеркального заводу, неподалік центру, коли «Мерседес» пригальмував, до машини наблизився чоловік і вистрелив в притул у Богдана Дацка з пістолета. Водій залишився живий. На прохідній встановлена камера спостереження, але чи зберігся запис, правоохоронці не коментують. Взагалі міліції мовчить.

Денис Харчук, керівник центру громадських зв''язків УМВС у Львівській області зазначив:

«Є свідки люди йшли на роботу о 8. 4,5 це майже центр, складемо фоторобот. Йдеться про одного вбивцю».

Фірма «Галімпекс – Склодзеркальний завод» – практично не мало конкурентів в Україні. Його власники, а це Богдан Дацко і його син, який водночас був заступником батька по бізнесу, придбали ще два збанкрутілі підприємства у Німеччині, освоїли разом з австрійськими партнерами виробництво неподалік Львова. 35 відсотків ялинкових прикрас, які потрапляють на європейський ринок, з України.

Версії вбивства

Нині правоохоронці розглядають кілька версій вбивства, які пов2язані лише з комерційною діяльністю. Однак не уточнюють, які саме. За неофіційною інформацією, у Богдана Дацка був конфлікт з фірмою, яка поблизу склодзеркального заводу хотіла будувати житловий будинок, практично на території заводу.

Інша, до якої схиляються місцеві підприємці і більшість представників місцевих органів влади, на Львівщині прибирають успішних львівських підприємців. Тих, чий капітал і податки залишаються в регіоні і працюють на розвиток області. Богдан Дацко третій бізнесмен, на якого цього вчинений замах за останній час. Рік тому вбили Степана Сенчука, власника хлібопекарського концерну, кілька тижнів тому вчинили замах на життя власника сільгоспринку «Шувар» Романа Федишина, внаслідок вибуху загинула випадкова перехожі - школярка. Роман Федишин не виключає, що сьогодні місцевий бізнес намагаються знищити, але хто керує злочинцями, з Києва чи Донецька, йому сказати важко. Роман Федишин:

«Вбивають саме місцевих підприємців Мені важко говорити про якісь версії, чи стосовно себе чи, тим паче, Богдана Дацка. Діються дивні речі».

Львівські підприємці вирішили створити фонд захисту місцевого бізнесу. Вони готові платити великі гроші добросовісним фаховим міліціонерам аби припинити злочини. Керівництво міліції і представники влади обіцяли розкрити вбивство Степана Сенчука, скоро уже рік від трагедії слідство триває, обіцяли знайти злочинців, які вчинили замах на життя Романа Федишина і вбили невинну дитину, а щодо вбивства Богдана Дацка міліція просто мовчить. Нині у підприємців виникає запитання, а чи потрібна міліція взагалі, чому так публічно страчують місцевих бізнесменів. Усі вони не мали охорони, а їхні маршрути відомі…
XS
SM
MD
LG