Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: на пенсію в 75?


Надія Кандиба Німеччина, 13 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Німеччина та Україна мають одну спільну проблему — демографічне старішання та скорочення населення. Щоправда, причини такого розвитку в обох країнах різні. Якщо в Україні йдеться переважно про економічні проблеми, які стримують молодь від народження дітей, то в Німеччині це передусім погана сумісність професійної кар’єри та сім’ї — але також, як припускає, наприклад, газета „Bild“, егоїзм самих людей. Останні дані про демографічний розвиток опублікувало цими днями Федеральне статистичне відомство Німеччини.

У Німеччині нині спостерігається драматичне скорочення населення. Таким є головний висновок останнього офіційного демографічного дослідження.

«Населення Німеччини скорочується, люди старішають, дітей народжується дедалі менше. Нині населення країни становить 82 мільйони осіб. 2050 року цей показник може зменшитися до 69 мільйонів або, в кращому разі, до 74 мільйонів», — повідомив голова Федерального статистичного відомства Вальтер Радермахер.

Причина такого скорочення населення, як зауважують експерти, полягає в занадто низькій народжуваності. Сьогодні на кожну жінку в Німеччині в середньому припадає лише 1,4 дитини. Така тенденція, за даними Федерального статистичного відомства, зберігається впродовж останніх тридцяти років. Це означає, що кожне нове покоління є не тільки меншим за попереднє, але й старішим.

Молоді дедалі менше, старших людей більшає

За словами керівника статистичного відомства, такі негативні тенденції в демографічному розвитку не може компенсувати навіть посилений наплив імігрантів: «Уже сьогодні в освітній галузі ми можемо помітити скорочення кількості дітей: через брак учнів школи закриваються не тільки в східних федеральних землях, але й на заході країни. За такого демографічного розвитку до 2050 року кількість молодих людей віком до 20 років скоротиться на 30, а то й на 40 відсотків, порівнюючи з нинішніми даними».

Водночас стрімко зростає кількість людей похилого віку. Якщо сьогодні в Німеччині налічується близько чотирьох мільйонів людей, старших за 80 років, то до середини століття їх буде вдвічі більше, а саме десять мільйонів, прогнозують експерти.

Із кращим здоров’ям — пізніше на пенсію

Політики тим часом серйозно замислилися над тим, як пристосувати економіку та суспільство до нових умов. У Німеччині вже вирішили поступово підняти пенсійний вік до 67 років.

Фахівці, однак, вказують, що цього не достатньо. За їхніми підрахунками, для того, щоб у майбутньому зберегти соціальні гарантії на тому самому рівні, що й сьогодні, пенсійний вік доведеться підвищити до 74-75 років.

На думку медиків, така перспектива цілком реальна. Вони виходять із того, що, враховуючи дедалі більшу популярність здорового способу життя, в 2050 році люди старшого віку в Німеччині матимуть значно міцніше здоров’я, ніж їхні однолітки сьогодні.
XS
SM
MD
LG