Доступність посилання

ТОП новини

Виплати компенсацій жертвам нацизму в Україні завершаться до кінця року.


Олексій Крапивко Київ, 16 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Цього року німецький та австрійський фонди припиняють виплати відшкодувань українським жертвам нацизму. Програма розпочалася у 2000 році і передбачала виплати від 2 до 6 тисяч євро залежно від категорій, підстав, термінів перебування на примусових роботах на окупованих територіях.

Німеччина через Український національний фонд за останні 2 роки виплатила Карлові Івановичу Паюкові близько 6 тисяч євро. За це він залишив розписку, що претензій до Німеччини не має.

Паюк досі не розуміє, чому виплата була одноразовою: «Поляки, чехи — Німеччина виплачує їм пенсію, а нашим сказали: — А чого ж ви не вимагаєте? — А наші люди не потребують. Ми такі багаті, що хай це буде на розвиток Німеччини».

Понад два роки провів Карл Паюк у концтаборах Німеччини під час Другої світової війни. Тоді йому ще не виповнилося 16.

Зараз Карлові вже за 80, і його життя нічим не відрізняється від життя звичайних пенсіонерів. Однак про ті події він розповідає так, ніби то сталося тиждень тому.

За одним із проектів німецького фонду Карлові Івановичу вдалося нещодавно відвідати те місце, де пройшли найстрашніші 22 дні його життя: «Їздив я 2 тижні тому в Лібенау — нема нічого. І оце я, мабуть, останній ходячий експонат, свідок тому, що там було у тому каральному таборі».

Усього Німеччина надала для потерпілих від нацистів на території України понад 880 мільйонів євро. Їх отримали за останні 5 років майже півмільйона українців.

А до кінця цього року такі виплати завершаться остаточно. Про це заявив Український національний фонд «Взаєморозуміння і примирення».

Голова правління Ігор Лушніков повідомив: «Після 31 грудня 2006 року всі люди, які мали право на виплату і з якихось причин її не отримали до цього терміну, втрачають право на виплату. Ці невиплачені залишкові кошти перейдуть в інший статус. Рішення щодо них буде ухвалювати наглядова рада Німецького федерального фонду».

Строк виплат вибіг іще 30 вересня цього року. Однак у виняткових випадках для претендентів, які не отримали кошти не з їхньої вини, існує строк до 31 грудня. Таких на цей момент залишилось 197 осіб, додав пан Лушніков. Але цих людей Фонд розшукати не може. Їм повинні виплатити понад 200 тисяч євро.

Окрім виплат, були розпочаті програми надання медичної допомоги, як-то ортопедичні операції або операції на очах. Такими послугами скористалися близько 3 тисяч людей. Ці програми продовжаться і після завершення виплат.

До кінця 2008 року Український національний фонд «Взаєморозуміння і примирення» розраховує завершити всі програми допомоги потерпілим від нацизму.
XS
SM
MD
LG