Доступність посилання

ТОП новини

Президент України вважає діяльність компанії “УкрГаз-Енерго” загрозою національній безпеці держави


Президент має намір доручити Антимонопольному комітету розслідувати можливі порушення з боку "УкрГаз-Енерго".

Як повідомляє прес-служба глави держави, Віктор Ющенко занепокоєний припиненням постачання газу великим промисловим підприємствам України. У повідомленні йдеться, що лише цього місяця “УкрГаз-Енерго” всупереч раніше укладеним договорам припинила поставки енергоносіїв 16 підприємствам. Президент має намір доручити Антимонопольному комітету розслідувати можливі порушення з боку "УкрГаз-Енерго".

Натомість представник цієї компанії в інтерв’ю Радіо Свобода заявив, що згадані українські підприємства не дотрималися процедури укладання договорів і до того ж мають власні запаси газу.

Речник "УкрГаз-Енерго" Віталій Кисіль: “Власники усіх 16 підприємств, які не отримали лімітів газу у листопаді місяці, мають досить значні власні обсяги газу. Наприклад, 2 трейдера, корпоративно пов’язаних із 14-ма підприємствами, що входять до групи “Приват”, володіють запасами у 1,6 мільярдів кубометрів палива. Згідно із нашими домовленостями, підприємство має укладати з нами додаткову угоду до 25-го числа попереднього місяця. На наступний місяць з якоїсь причини наші додаткові угоди підписані не були, але ми, навіть не отримавши офіційного листа, 1-го числа прочитали в пресі про те, що ми не виділили ліміти газу”.

Прем’єр Віктор Янукович не бачить загрози у діяльності компанії “Укргаз-Енерго". Про це він сказав у середу, відповідаючи на запитання Радіо Свобода: “Я так не думаю, що це є загрозою. Це є наведення елементарного порядку в платіжній дисципліні. За все треба платити – і кожному підприємству, і кожній людині. Тоді буде порядок в державі”.

Екс-керівник “Нафтогазу” Олексій Івченко вбачає у діях “УкрГазЕнерго” російський слід. Про це він заявив в інтерв’ю Радіо Свобода: “Це робиться з боку Росії, але, на жаль, не лише з її боку, а й зі сторони українських чиновників, відповідальних за газові переговори і ведуть переговори від імені української сторони. Вони на сьогоднішній день у газовій сфері роблять усе абсолютно під диктовку Росії. Вони на сьогоднішній день здали всі угоди, які захищали національні інтереси і гарантували енергетичну безпеку держави”, – Олексій Івченко.

Компанія “УкрГаз-Енерго” – спільне підприємство “Нафтогазу України” та “РосУкрЕнерго” і є монопольним постачальником "блакитного палива" на внутрішній український ринок.
XS
SM
MD
LG