Доступність посилання

ТОП новини

Хто отруїв Олександра Литвиненка? Розповідає його найближчий товариш, колишній голова резидентури КДБ в Лондоні Олег Гордієвський.


Василь Зілгалов Прага, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Європейська преса, телебачення, радіо, інтернет заповнені в понеділок матеріалами про отруєння у Лондоні колишнього співробітника російських спецслужб Олександра Литвиненка. Найближчий товариш Литвиненка, колишній керівник резидентури КДБ у Лондоні та агент британської розвідки Олег Гордієвський в інтерв’ю Радіо Свобода висловив упевненість, що отруєння Литвиненка — це справа рук Кремля і президента Росії.


Відповідаючи на запитання про нинішній стан Олександра Литвиненка, Олег Гордієвський розповів: «Сьогодні лікарі сказали, що стан його погіршується. Це особливо тривожно, бо його стан був уже дуже поганий. Вперше я починаю тривожитися, бо отрута такого довготривалого характеру — вже більше двох тижнів після отруєння, і його стан далі погіршується».

«Суто КДБістське отруєння»

Стосовно організаторів отруєння британського громадянина — а Олександр Литвиненко отримав паспорт підданого Великої Британії у жовтні цього року — Олег Гордієвський не має сумнівів: «Той факт, що вся преса дивується, що Росія здатна на це, вбивства людей за кордоном… Дехто не вірить, а я їм кажу — вірте, вірте! Скільки вже людей вбито — в Катарі вбили президента (незалежницької влади Чечні Зелімхана Яндарбієва), (журналістка) Анна Політковська вбита, (журналіст Юрій) Щекочихін отруєний. Це дуже можливо. І отрута була чисто КДБістська. Його, цього талію, ніде немає, нема в продажу. Так, це чисто КДБістський прийом».

Щодо перспективи розслідування цієї справи Олег Гордієвський сказав: «Ви ж знаєте, що британська поліція, звичайно, дуже сильна, і служба безпеки. Вони, звичайно, доберуться до того, хто підсипав отруту. Але ж ця людина вже залишила Англію. Що вони можуть зробити? Заарештувати вони не зможуть, допитати не зможуть. Зробити висновки офіційно, за чиїм дорученням це було зроблено, — дуже важко. Ми-то знаємо з вами, за чиїм дорученням… Але дуже важко робити офіційні заяви на підставі цього».

Гордієвський відзначив, що можливий виконавець акту отруєння вже відомий поліції; про це сказала й дружина Литвиненка. Це людина з колишнього оточення опального російського підприємця Бориса Березовського, яка сиділа у російській в’язниці. Сам Гордієвський сказав, що не знає імені цієї особи.

Чи є український слід?

Олег Гордієвський виключив зв’язок отруєння Олександра Литвиненка зі справою Георгія Гонгадзе: «Я думаю, що це скоріше пов’язане з його (Литвиненка) нападками на (президента Росії Владіміра) Путіна. Тому що Литвиненко був одним із небагатьох, хто прямо нападав на Путіна у своїх статтях. Це, можливо, особливо його й розсердило».

Але Олег Гордієвський дивується з того, що справа з отруєнням українського президента Віктора Ющенка затягується. Він не виключає, що це пов’язане зі складними стосунками з Росією: «Може бути, може бути. Так само й тут буде, найімовірніше… Люди починають боятися — до чого це призведе? І дехто навмисно не хоче вірити, що вони убивають за кордоном. А я кажу, що вбивають. Вони ж ухвалили закон, який дав їм дозвіл вбивати за кордоном. Я і (російський дисидент і правозахисник Владімір) Буковський написали листа в лондонську „Таймз“, де сказали, що новий російський закон дав дозвіл убивати за кордоном».
XS
SM
MD
LG