Доступність посилання

ТОП новини

Ветування Польщею переговорів щодо партнерських угод між Росією та ЄС не зірве їхній саміт у Хельсінкі, заявив міністр закордонних справ Росії


За словами Сергія Лаврова, Євросоюз потребує укладення нових партнерських угод не менше за Росію. При цьому Лавров наголосив, що Росія не ратифікує Договір про Енергетичну хартію. Післязавтра у Хельсінкі має відбутись саміт, де сторони планують укласти нові угоди. Переговори блокує офіційна Варшава, яка вимагає, щоб Росія спершу скасувала обмеження на імпорт польського м’яса і ратифікувала Енергетичну хартію.

За словами Сергія Лаврова, Євросоюз потребує укладення нових партнерських угод не менше за Росію.

При цьому Лавров наголосив, що Росія не ратифікує Договір про Енергетичну хартію.

Він зазначив, що ЄС почав краще розуміти Росію, яка пропонує шукати інші шляхи визначення принципів співробітництва в енергетичній галузі.

Спеціальний представник Росії із розвитку відносин із Євросоюзом Сергій Ястржембський пояснив позицію своєї країни так: «Ми не можемо погодитись із тим, що тарифи на транзит енергоресурсів для внутрішніх та зовнішніх споживачів мають бути однаковими, з тим, що ми втрачаємо нашу природну перевагу як транзитна країна, яка володіє унікальною розгалуженою трубопровідною системою, що нею ми фактично припиняємо керувати, якщо ми ратифікуємо договір та протоколи у нинішньому вигляді».

Термін дії чинних договорів про співпрацю Росії та Євросоюзу спливає наприкінці року.

Післязавтра у Хельсінкі має відбутись саміт, де сторони планують укласти нові угоди.

Переговори блокує офіційна Варшава, яка вимагає, щоб Росія спершу скасувала обмеження на імпорт польського м’яса і ратифікувала Енергетичну хартію.

Водночас президент Росії Володимир Путін в інтерв’ю виданню “The Financial Times” заявив, що деякі європейські країни намагаються втиснути відносини його країни та Євросоюзу в застарілу модель «свій-чужий».
XS
SM
MD
LG