Доступність посилання

ТОП новини

Огляд польської преси: вибух на шахті, відносини з Росією й Німеччиною, річниця Помаранчевої революції.


Єва Поштар Варшава, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Польська преса в середу повідомляє про трагічний вибух на шахті в сілезькому регіоні, про долю польського вето на договір ЄС–Росія, про річницю правління німецького канцлера Анґели Меркель і про отруєння в Лондоні колишнього російського спецслужбіста Олександра Литвиненка. Згадує польська преса також про річницю Помаранчевої революції в Україні.

Уся польська преса вийшла в середу в жалобному чорному кольорі. У вівторок на шахті в сілезькому регіоні, неподалік міста Катовіце, стався вибух. У штольні глибиною тисячу метрів загинуло восьмеро шахтарів, доля 15 досі не відома.

Газета «Дзєннік» повідомляє про зростання політичного протистояння перед зустріччю Євросоюз – Росія, що проходитиме 24 листопада в Хельсінкі. Газета наводить гострі слова і закиди проти Польщі з боку радника російського президента Сергія Ястржембського. Однак Польща твердо обстоює своє вето, а Росія через політичний тиск хоче посварити Євросоюз із Польщею, пише газета.

«Дзєннік» вміщує також статтю президента Росії Владіміра Путіна «Росія належить Європі». «Ті, хто говорить про загрозу узалежнення від Росії, обмежує відносини між Росією і Євросоюзом, намагається звести їх до перестарілої схеми „свій–чужий“», – написав російський президент у своїй статті.

Щоденник «Ґазета виборча» пише про нові пропозиції Євросоюзу для Білорусі. Єврокомісія ставить справу зрозуміло: якщо Білорусь розвиватиме демократію, то до країни надходитимуть інвестиції Євросоюзу в рамках Європейської політики сусідства, буде лібералізований візовий режим тощо.

«Хто отруював російського агента?» — запитує в іншій статті «Ґазета виборча». Британські лікарі вважають, що Олександрові Литвиненку могли дати ізотоп талію. Щоденник наводить здогади, що, окрім ФСБ Росії, у справу може бути якимсь чином залучений також політичний інтригант, російський магнат Борис Березовський.

Впливовий варшавський щоденник «Жечпосполіта» підбиває підсумки року правління німецького канцлера Анґели Меркель. Це був рік гарних жестів і невиповнених обіцянок, вважає «Жечпосполіта». Поляки сподівалися, що Меркель, яка родом із комуністичної НДР, краще їх зрозуміє. Однак справа Північного газопроводу, економічних відносин із Росією, оцінка в Німеччині історичного минулого розчаровує Польщу.

«Жечпосполіта» та «Ґазета виборча» згадують також про річницю Помаранчевої революції в Україні. «Жечпосполіта» вміщує розмову з професором Мирославом Поповичем: науковець вважає, що «надії українців поховані». А в щоденнику «Ґазета виборча» читаємо інтерв’ю зі Святославом Вакарчуком, лідером гурту «Океан Ельзи». На думку українського музиканта, Помаранчева революція не програла.
XS
SM
MD
LG