Доступність посилання

ТОП новини

15-ліття роботи відзначила в Празі Чеська асоціація україністів.


Оксана Пеленська Прага, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — У 1991 році розпочала свою історію Чеська асоціація україністів. Її заснувала в Празі група вчених-україністів з метою об’єднати зусилля у вивченні української мови та літератури серед чеської студентської молоді, відкрити якомога ширший доступ до української історії й культури всім, хто прагне в Чехії більше пізнати Україну.

Тільки після занепаду комуністичного режиму стало можливим у Чехії вільно виявляти інтерес до україністики, без страху перед переслідуваннями працювати над архівними матеріалами. Перед усіма зацікавленими відкрились чеські архіви, досі засекречені матеріали про історію української еміграції в міжвоєнній Чехословаччині.

До Чеської асоціації україністів належать переважно науковці- філологи, історики, є також трохи журналістів і перекладачів із української мови, розповів Радіо Свобода її голова, відомий чеський україніст Богдан Зілинський: «Думаю, що Асоціація саме тому потрібна і далі, зокрема, для молодих, які закінчують студії й яким треба підтримувати контакти. Асоціація уможливлює контакти поміж генераціями — старшою, середньою і молодшою, і так само поміж трьома центрами, які в нас є у Празі, Брно та Оломоуці».

Бракує підтримки української держави

У своїй роботі члени Асоціації відчувають брак книжок, українських літературних періодичних видань, словників. На думку Богдана Зілинського, робота Асоціації була б набагато ефективнішою, якщо б була можливість видавничої роботи, але передусім — більшого зацікавлення і підтримки з боку української держави, її представництва у Чехії.

«Були такі виняткові ситуації, коли хтось із посольства цікавився, приходив до нас. Але переважно ми ніякого зацікавлення не відчували. Ми, власне, не знаємо, які є тепер структури, організації україністів в Україні й як вони працюють. Це доказ браку такого нормального робочого контакту», — скаржиться Богдан Зілинський.

Здобутки й плани чеських україністів

Незважаючи на труднощі, чеські україністи проводять міжнародні наукові конференції, зусиллями членів Асоціації Ріти Кіндлерової, Томаша Вашута чехи читають рідною мовою твори Богдана Ігоря Антонича, Оксани Забужко, Петра Мідянки. А нещодавно відома чеська дослідниця Алена Моравкова отримала українську літературну премію імені Івана Франка за переклади і популяризацію українською мовою творів членів празької поетичної школи.

Про свої плани Алена Моравкова розповіла Радіо Свобода: «Я закінчую публікацію про Олену Телігу, ювілей якої ми відзначали недавно, та ще в мене в плані публікації про Олега Ольжича, Юрія Дарагана та Олексу Стефановича».

Виставка, присвячена 15-літтю Чеської асоціації україністів, експонується в приміщенні Слов’янської бібліотеки в Празі, яка володіє найбагатшою збіркою української літератури в Чехії й традиційно надає допомогу вченим-україністам із усього світу.
XS
SM
MD
LG