Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутати закликали до тіснішої співпраці з країнами Європи, які не мають перспективи вступити до ЄС.


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Євросоюз повинен більше співпрацювати з європейськими країнами, які нині не мають перспективи стати членами ЄС. Про це йдеться в резолюції, яку ухвалив Комітет із закордонних справ Європарламенту. Водночас депутати застерігають, що Євросоюз має брати на себе нові зобов’язання щодо подальшого розширення тільки після того, як оцінить, якими будуть політичні, фінансові та інші наслідки прийняття до ЄС тієї чи іншої країни.


Європарламентарі розкритикували недавню доповідь Єврокомісії щодо подальшого розширення — мовляв, там відсутній серйозний аналіз проблем, із якими може зіткнутися Євросоюз при залученні нових членів.

Голова Комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок у коментарі для Радіо Свобода сказав: «Доповідь Єврокомісії досить слабка, тому що вона не дає відповіді, яка насправді здатність країн ЄС інтегрувати нових членів, тому що там дійсно немає пропозицій, як вирішити проблеми з Конституцією і подолати проблеми, що можуть виникнути, наприклад, навколо фінансових і бюджетних питань».

Не поспішати з розширенням ЄС

Отже, депутати дотримуються думки, що після прийняття до ЄС наступного року Болгарії і Румунії подальше розширення європейського клубу залежатиме від здатності Євросоюзу інтегрувати нових членів. Європарламентарі наголошують, що відповідальність за це лягає на плечі самого ЄС, а не країн-кандидатів.

Члени Комітету Європарламенту з закордонних справ нагадують, що ніяке подальше розширення Євросоюзу не можливе, доки не буде ухвалена Конституція Європи. Через це євродепутати закликають керівників держав і урядів ЄС завершити конституційний процес до кінця 2008 року. Це, зауважують парламентарі, дозволить Європейському Союзу працювати ефективніше і демократичніше, що необхідно для подальшого розширення.

Члени Комітету Європарламенту із закордонних справ також попереджують Раду Євросоюзу не брати нових зобов’язань щодо вступу до ЄС тієї чи іншої країни, якщо при цьому Брюссель попередньо не оцінить, якими будуть інституційні, фінансові, політичні і соціально-економічні наслідки подальшого розширення. Тож депутати закликали Єврокомісію дуже ретельно оцінювати країни, які подають заявки на членство в Євросоюзі.

«Посилене сусідство» не обіцяє членства, хоча й не зачиняє двері

Європарламентарі вважають: Єврокомісія мусить краще пояснити, що на практиці означає «посилена політика сусідства». Депутати закликали Єврокомісію і Раду ЄС розвивати тісніші відносини з європейськими країнами, яким Брюссель не обіцяв членський квиток у ЄС. Посилена співпраця, мовляв, надасть цим державам європейську перспективу, а це їм необхідно, щоб підтримувати внутрішні реформи.

Європарламентарі нагадали країнам ЄС, що вони зобов’язані інформувати громадськість про успіхи минулого розширення і про користь від подальшого зарахування нових членів.

Депутати не говорять у резолюції про перспективи України вступити до Євросоюзу. Чи є в Києва такий шанс?

«Я думаю, що це не стоїть нині на порядку денному. Але ми запропонували посилену політику сусідства, яка не зачиняє (перед Україною) двері», — сказав Радіо Свобода голова Комітету Європарламенту із закордонних справ Ельмар Брок.
XS
SM
MD
LG