Доступність посилання

ТОП новини

Польща відмовилася зняти вето на початок переговорів ЄС із Росією про нову угоду.


Наталія Вікуліна Брюссель, 23 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Фінляндії, яка головує в Євросоюзі, не вдалося переконати Польщу зняти вето на початок переговорів із Москвою щодо нової угоди Євросоюз–Росія. Ці переговори мали розпочатися 24 листопада на саміті ЄС–Росія у Гельсінкі, однак Варшава заблокувала початок переговорів, невдоволена забороною імпорту певних польських продуктів на російську територію.


У Фінляндії, що головує в ЄС, було десять днів, щоб умовити Варшаву зняти вето на початок переговорів із Росією про нову угоду.

Польща ж далі вимагає від Москви зняти заборону ввозити до Росії польське м’ясо і деякі інші продукти. Варшава вважає таку заборону політично вмотивованою — адже відносини між Польщею та Росією особливо ускладнилися після того, як Варшава підтримала демократичні зміни в Україні під час Помаранчевої революції. Польща також вимагає, щоб Москва ратифікувала Договір про Енергетичну хартію.

Брюссель на боці Польщі

Брюссель цілковито підтримав позицію польського керівництва. Про це заявив голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Польщі Ярославом Качинським.

Заступниця прес-секретаря Єврокомісії Піа Аренкільде-Гансен повідомила: «Голова Єврокомісії також сказав прем’єр-міністрові, що Єврокомісія разом із Фінляндією, яка головує в ЄС, наполягає на тому, щоб чинити тиск на Росію і створити умови для того, щоб розпочати переговори з Росією щодо нової угоди про співпрацю. Єврокомісія через власні контакти буде тиснути на Росію і закликати її виявити політичну волю, щоб розв’язати цю ситуацію і показати свою відкритість».

На саміті 24 листопада Баррозу проситиме Путіна негайно зняти ембарго на ввезення польських продуктів.

Спершу планували, що на цьому ж саміті почнуть домовлятися про нову партнерську угоду між ЄС і Росією. Термін чинної збігає наприкінці року.
XS
SM
MD
LG