Доступність посилання

ТОП новини

Наступним президентом України буде Юлія Тимошенко або Віктор Янукович — висновок американського експерта.


Сергій Куделя Вашинґтон, 22 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Наступні президентські вибори в Україні відбудуться за сценарієм виборів 2004 року, однак головним супротивником Віктора Януковича тепер буде Юлія Тимошенко. Так прогнозує професор Університету Джорджа Вашинґтона, провідний західний експерт Тарас Кузьо. Політолог також вважає, що в Президента України Віктора Ющенка не залишилося можливостей бути переобраним на другий термін, оскільки він втратив підтримку переважної більшості своїх виборців у Центральній та Західній Україні.

Тарас Кузьо
«Президент Віктор Ющенко нікого не слухає, і ніхто вже не прислуховується до нього», — це, за висновком доктора Тараса Кузя, стало причиною багатьох помилок і невдач Ющенка за останні два роки після Помаранчевої революції. Зокрема, Кузьо вказує на відсутність у Президента стратегії дії, погану кадрову політику та нездатність піднятися вище від особистісних конфліктів в інтересах держави.

Серед головних проблем сучасної України політолог називає відсутність верховенства права та високий рівень корупції. Водночас Тарас Кузьо схвально оцінює перехід України до парламентсько-президентської системи правління, а спроби ревізії конституційних змін називає помилкою.

Ющенко не здатний керувати і не страшний олігархам

Він вважає, що і в новій політичній системі в Президента залишається достатньо важелів впливу, якими Ющенко просто не здатний користуватися: «Проблема полягає не у конституційній реформі. Проблема у самому Вікторі Ющенку, в його нездатності здійснювати владу. Конституційна реформа увійшла в дію цього, а не минулого року. І в Ющенка цілий рік були ширші повноваження. Але немає особливої різниці у тому, як він виконував свої обов’язки тоді і як він це робить зараз».

Тарас Кузьо відзначає, що Віктор Ющенко вже давно не страшить олігархів та посадовців режиму Кучми. Саме тому, на його думку, такі «одіозні особистості, як колишній керівник Сумщини Володимир Щербань упевнено повертаються до України».

Тимошенко лякає еліту, а її ідеологія схожа на фашистську

Єдиним політиком, якого боїться вся владна еліта, Кузьо вважає Юлію Тимошенко. Водночас він вказує на відсутність у неї чітких принципів та цілей: «Ми знаємо, проти чого виступає Тимошенко. Але досі не зрозуміло, що саме вона підтримує. Її остання ідеологічна платформа солідаризму викликає асоціації з фашизмом 1930-х років. Останнім часом вона навіть говорить про можливість вступити до Соцінтерну. Її політична сила тримається на одній особистості. БЮТ не може існувати без Юлії Тимошенко. Водночас Вікторові Ющенку вдалося перемогти у 2004 році, оскільки він знайшов союзників у тодішній владній еліті та розколов цю еліту. Проте Тимошенко лякає політичну еліту, і це проблема для неї, що потребує вирішення».

Майбутнє партії Януковича не певне, але владу не захопить ніхто

Врешті, Тарас Кузьо відмовляється від певних прогнозів, коли йдеться про майбутнє Партії регіонів. Він вважає, що її лідерові Віктору Януковичеві вдалося вдосконалити себе як політика — за допомогою, зокрема, й американських «піарників». Однак Кузьо не впевнений, чи зможе схожий шлях вдосконалення пройти і партія Януковича.

Водночас, за висновком Тараса Кузя, регіональне розмаїття України не дозволить жодній політичній силі отримати монопольну позицію в державі.
XS
SM
MD
LG