Доступність посилання

ТОП новини

Прилуки — європейський центр культурних перетворень.


Богдана Костюк Прилуки, 20 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — Українське місто Прилуки експерти Ради Європи і швейцарської культурної програми визнали «європейським центром культурних перетворень». Старовинне місто на Чернігівщині продемонструвало великий творчий потенціал. I упродовж цього року з ініціативи місцевої громади світ побачили набір поштівок «Прилуки у часі», книжка і диск для дітей «Це серйозно».

Обкладинка книги "Це - серйозно".
За словами директорки програм Швейцарської культурної програми Елізи Фухс, звання європейського центру культурних перетворень Прилуки отримали завдяки натхненності місцевої громади: «Прилуки — перше місто у Східній Європі, де ми підтримали програму культурних перетворень як модель співпраці між громадою та владою, між людьми різних соціальних прошарків і різних поколінь. Для України це реальний прорив у розвитку творчого потенціалу так званих „маленьких міст“, а для Європи це новий досвід у впровадженні сучасних моделей культурних технологій».

Аудіовідеокнижка «Це серйозно» репрезентує дітям України і цілої Європи виставку дитячих малюнків, створених на вірші прилуцьких поетів. Як стверджує авторка ідеї, бібліотекарка Ольга Лукаш, діти не можуть чекати — вони талановиті вже тепер, і їм потрібно реалізувати свій творчий потенціал буквально зараз.

Місцева влада підтримала ідею видання книжки і готова надалі співпрацювати з громадою для того, щоб Прилуки могли розвиватись як мистецький центр України, а з часом — і Центрально-Східної Європи. Це пообіцяв міський голова Юрій Беркут.

Раді проектові й пересічні прилучани: «Мені приємно, що цей проект спрямований на розвиток культурного життя Прилук. Ще краще, що ця збірка проілюстрована дитячими малюнками. Тому я вважаю, що цей проект потрібен, і маю таку надію, що він буде у подальшому розвиватись».
Одна з юних художниць Прилук.
«Я є членом літературної студії „Паростки“ і вважаю, що цей проект досить корисний для культурного розвитку нашого міста».


Голова офісу швейцарської культурної програми в Україні Людмила Гарбуз в інтерв’ю Радіо Свобода каже, що шлях, обраний прилучанами, дуже плідний: «У мене враження, що ця стратегія культурного розвитку міста є абсолютно вірною стратегією».

Попереду — організація у Прилуках семінарів для команд «культурних перетворювачів» із України та інших держав Європи, де впроваджуються подібні проекти.
XS
SM
MD
LG