Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єри країн СНД сьогодні зберуться у Мінську.


Валерій Каліновський Мінськ, 24 листопада 2006 р. (www.RadioSvoboda.ua) - Сьогодні в столиці Білорусі розпочинаються заходи, пов’язані з ювілейним самітом Співдружності незалежних держав. У Мінськ на засідання Ради голів урядів країн СНД має відправитися Прем’єр-міністр України Віктор Янукович.

На спільному засіданні прем’єр-міністри країн СНД мають розглянути 24 питання. Пізніше у понеділок міністри закордонних справ країн Співдружності незалежних держав підготують зустріч президентів, призначену на вівторок. У виконкомі СНД повідомили, що поки ще немає підтвердження про приїзд на саміт голів трьох держав СНД. Яких саме – поки що не розголошується, бо мають надію, що на саміт, присвячений 15-літтю утворення Співдружності, прибудуть усі лідери. Президент Лукашенка вчора висловив стурбованість, що начебто не приїде Президент України Віктор Ющенко. Говорячи про порядок денний, перший заступник голови виконкому Співдружності Уладзімір Гаркун заявив:

“Всі ми чогось чекаємо від саміту, але я можу сказати, що сенсацій на цьому саміті, я сподіваюся, не буде. Буде ухвалене рішення на продовження та поглиблення співробітництва”.

Головна тема для обговорення прем’єр-міністрів та президентів – реформування Співдружності. Про це лідери держав домовилися ще у 2005 році на саміті у Казані. Тоді була створена спеціальна група високого рівня для реформування СНД – так звана група мудреців. Минулого вівторка вона розіслала свою доповідь президентам країн Співдружності.

З окремими пропозиціями щодо реформування СНД виступив президент Казахстану Нурсултан Назарбаєв.Він вважає, що Співдружность має перейти до формату роботи, якого дотримується Велика вісімка, тобто, щоб країна, яка головує, сама визначала напрямки та програму діяльності СНД та організовувала його роботу.

Днями офіційний представник Білорусі в органах співдружності В’ячеслав Кузнєцов виступив із критикою цієї пропозиції пана Назарбаєва, заявивши, що вона може призвести до ослаблення СНД. Є свій погляд на реформування і в української делегації. Крім того, Україна пропонує підписати заяву на рівні голів держав СНД щодо проблем договірно-правового оформлення міждержавних кордонів між країнами СНД. Але на рівні експертів цю ініціативу підтримали лише Азербайджан та Грузія.
XS
SM
MD
LG