Доступність посилання

ТОП новини

Казахстанці знову протестують проти заборони авт із правим кермом


Рада безпеки Казахстану вирішила заборонити ввезення, а згодом і використання автомобілів із правим кермом.

Кількасот осіб зібралися на морозі в найбільшому місті Казахстану Алмати, вимагаючи не запроваджувати заборону.

Поліція намагалася розігнати несанкціонований мітинг; відбулися сутички, кілька осіб затримали, повідомляє кореспондент Радіо Свобода.

Це вже не перша така демонстрація відтоді, як майже два тижні тому Рада безпеки Казахстану вирішила заборонити ввезення, а згодом і використання автомобілів із правим кермом. Це мотивували підвищеною аварійністю таких авт у країні з правобічним рухом.

Міністерство внутрішніх справ уже подало до уряду проект постанови, за якою імпорт таких авт мають заборонити з 1 січня 2007 року, а використання їх у Казахстані — з 1 січня 2010 року.

Авта з правим кермом, завезені з Японії й сусідніх країн, популярні в державах Середньої Азії, а також на Далекому Сході Росії. За офіційною статистикою, в Казахстані вже понад 100 тисяч таких авт, при цьому значну частину цієї кількості завезли протягом останнього року.

У Росії, де авт із правим кермом кілька мільйонів, а на Далекому Сході вони становлять уже переважну більшість, плани заборонити їх скасували цього року після масових протестів автомобілістів.
XS
SM
MD
LG