Доступність посилання

ТОП новини

Перемир’я в смузі Гази порушили, ледь розпочавши


Сергій Драчук Прага, 26 листопада 2006 (RadioSvoboda.ua) — У неділю вранці набуло чинності перемир’я в смузі Гази між палестинськими повстанцями і ізраїльськими військами. Оглядачі висловлювали сподівання, що воно може допомогти відновити мирні переговори на Близькому Сході. Але вже через лічені години палестинські войовничі угруповання порушили це перемир’я.

Дві ракети, випущені зі смуги Гази, впали на територію Ізраїлю через кілька годин по шостій ранку, відколи в регіоні почала діяти домовленість про припинення вогню.

Ніхто не потерпів.

Але відповідальність за обстріл поспішили взяти на себе відразу два угруповання — збройні підрозділи «Ісламського джигаду» і владного на палестинських теренах руху «Хамас».

Міністр оборони Ізраїлю Амір Перец заявив, що його країна поновить воєнну операцію в смузі Гази, якщо на порушення цього перемир’я Ізраїль далі обстрілюватимуть ракетами.

Проте пізніше прем’єр-міністр Ізраїлю Егуд Ольмерт заявив, що його країна виявлятиме найближчими днями «стриманість і терплячість».

А президент палестинської влади Махмуд Аббас наказав своїм силам безпеки домогтися від повстанців дотримання перемир’я.

А обіцяли не порушувати

Спершу речник Махмуда Аббаса запевняв, що під час перемир’я обстрілів Ізраїлю з палестинських теренів більше не буде.

На прес-конференції в місті Газа Набіль Абу Рудейна заявив, що сторони поновлять перемир’я, про яке домовились були ще в лютому 2005 року: «Найближчими днями відбудеться діалог між усіма палестинськими фракціями про те, щоб укласти взаємне і всеохопне перемир’я з Ізраїлем».

Оголосили ж про нього в суботу пізно ввечері після телефонної розмови між Махмудом Аббасом і прем’єр-міністром Ізраїлю Егудом Ольмертом.

Речник «Хамасу» підтвердив, що його рух знає про припинення вогню.

«Ми сподіваємося, що ця домовленість триватиме. Ми ж протягом 12 годин оцінимо становище, щоб з’ясувати, чи дійсно Ізраїль збирається повністю виконати домовленість, чи ні», — сказав Газі Хаммед.

Ізраїльське військо припинило операцію й відійшло

Ізраїльська армія тим часом протягом ночі з суботи на неділю виконала свою обіцянку за домовленістю — вийшла зі смуги Гази. Це підтвердили свідки-палестинці.

Останнім часом ізраїльські війська дислокувалися на півночі смуги Гази, щоб перешкодити палестинським повстанцям обстрілювати південь Ізраїлю ракетами з цих територій.

Від початку цієї ізраїльської операції наприкінці червня там загинули кількасот палестинців — і повстанців, і цивільних осіб.
XS
SM
MD
LG