Доступність посилання

ТОП новини

На саміті НАТО у Ризі говоритимуть і про подальшу співпрацю з Україною.


Людмила Пилип Рига, 27 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 28-29 листопада в Ризі проходитиме саміт НАТО, на який прибудуть понад 5 тисяч гостей. Висвітлюватимуть проведення заходу майже 1700 представників ЗМІ з усього світу. Це перший саміт НАТО, який відбувається на території колишнього СРСР, в країні, яка нещодавно стала членом Альянсу. 26 керівників країн НАТО обговорять питання майбутнього альянсу. На завершення саміту планують ухвалити Ризьку декларацію, в якій, серед іншого, мають порушити і питання подальшого розвитку відносин між Україною та НАТО.

Латвія повністю готова до проведення наради глав держав-членів НАТО, зазначила Президент Латвії Вайра Віке-Фрейберга.

За словами керівника Латвійської Рeспубліки: «Проведення саміту означає те, що Латвія, як повноправний член Альянсу, змогла виконати усі вимоги та зобов’язання, які витікають з членства в НАТО. Те, що Латвія виявила готовність прийняти саміт, підтверджує політичну зрілість країни».

Ригу поділили на кілька зон безпеки

Саміт охоронятимуть 10 тисяч поліцейських та військових, із яких майже 2 тисячі – з інших країн НАТО. У країні здійснюють безпрецедентні заходи – Рига поділена на кілька зон безпеки. Там, де проводитимуть безпосередньо заходи саміту, вхід дозволений лише за спеціальними перепустками, обмежений рух громадського та приватного транспорту. У зв’язку з цим дні проведення саміту для мешканців Риги оголошені вихідними. Реагують на саміт і антиглобалісти, зокрема захисники довкілля з організації Greenpeacе.

Щодо готовності сил безпеки до проведення цього глобального заходу міністр внутрішніх справ Латвії Івар Годманіс зауважив: «Із погляду організації безпеки та після розмови з керівниками служб у мене є всі підстави для того, щоб заявити про нашу готовність до саміту. Всі служби докладуть максимум зусиль, щоб цей захід пройшов на найвищому рівні».

Трансформація та подальше розширення Альянсу

Керівник Бюро саміту НАТО, Держсекретар Міністерства оборони Латвії Едгар Рінкевич повідомив, що в Ризі керівники держав-членів Альянсу обговорюватимуть у першу чергу питання та проблеми, пов’язані з самою організацію, її трансформацією та реформами. Особливу увагу приділятимуть миротворчій місії в Афганістані та подальшому політичному майбутньому Косова, боротьбі з тероризмом. Важливим також буде й розгляд можливості розширення Альянсу.

Латвійці переймаються і Україною

За словами Едгара Рінкевича, латвійські посадові особи висловлюють бажання, щоб у декларації, ухваленій під час саміту в Ризі була висловлена чітка підтримка балканським країнам – Хорватії, Македонії та Албанії, а також Україні та Грузії. На порядку денному саміту також питання про партнерство НАТО з ЄС та іншими організаціями не лише в Європі, а й в Африці, Центральній Азії, Австралії, а також партнерські відносини з Росією та формування сил швидкого реагування НАТО. Передбачається також, що під час саміту в Ризі підпишуть угоду про створення протиракетної системи безпеки НАТО.

Сьогодні в Ризі в рамках саміту розпочалися міжнародна конференція «Трансформація НАТО в епоху нової глобалізації», а також Форум молодих лідерів «Будуючи міст наступним поколінням», в якому бере участь молодь з різних країн світу, в тому числі й з України.
XS
SM
MD
LG