Доступність посилання

ТОП новини

Ризький саміт НАТО – саміт «переоцінки та тверезого планування», вважає американський експерт.


Марія Щур Прага, 28 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Саміт НАТО, що відкрився сьогодні в Ризі, буде одним із найскладніших в історії альянсу, вважає провідний американський експерт із зовнішньої політики. В інтерв''ю Радіо Свобода аналітик Вашнґтонського Центру Стратегічних та Політичних досліджень Владімір Сокор називає Ризький Саміт НАТО самітом «переоцінки та тверезого планування».


В.С.: Це буде дуже складний саміт для НАТО. До цього я був серед оптимістів, які вітали розширення Альянсу, що відбулося в два етапи: у Празі 2002-го та у Стамбулі 2004-го років. Але цей саміт буде зовсім іншим. НАТО втратило на певний час Україну як кандидата на вступ. НАТО має надзвичайно складну місію в Афганістані, перебіг якої викликає серйозні занепокоєння. Тож для Альянсу це буде саміт переоцінки та тверезого планування. Це вже не буде такий переможний саміт, як у 1999-му, 2002-му та 2004-му роках.

Р.С.: Ви вже згадали Україну, яка після заяви прем’єр-міністра Віктора Януковича перестала бути кандидатом на вступ до НАТО, а що інші країни, яких також розглядали як кандидатів, наприклад балканські країни?

В.С.: Країни Західних Балкан, Албанію та Македонію, визнали неготовими до вступу. І через це в Ризі вони не отримають Плану дій щодо вступу. Тому Ризький саміт в жодному сенсі не буде самітом розширення. І це буде вперше від 1997 року, тобто за 9 років. Щодо Грузії, то після отримання Інтенсифікованого діалогу вона може отримати План дій щодо вступу приблизно через рік. А Україна, якщо вона проведе успішно реформи, зможе отримати такий план через рік. Але тут дуже багато залежить від фінансування, за яке має проголосувати Верховна Рада.

Р.С.: На чому тепер зосередяться зусилля НАТО?

В.С.: Я б це назвав словосполученням з польської історії, яке звучить як «органічна праця». Це робота, яка зосереджена не на риториці чи символічних діях. А на спокійному, послідовному втіленні реформ в Україні. Йдеться про реформи у військовому секторі, у ділянці безпеки, а також у цивільних секторах, важливих для виконання критеріїв НАТО. Таких програм в Україні багато. Міністерство оборони працює над частиною з них. І для того, щоб виконувати програму реформ, пов’язаних із планом приєднання до НАТО, не обов’язково їх так називати, достатньо їх просто виконувати.
XS
SM
MD
LG