Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса про саміт НАТО, отруєння в Лондоні та візит Папи Римського до Стамбула.


Василь Зілгалов Прага, 28 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість європейських оглядачів вважають, що саміт НАТО в Ризі найбільше уваги приділятиме півдню Афганістану, де розгортаються основні бойові дії за участі збройних підрозділів Північноатлантичного альянсу. Лондонська «Таймз» припускає, що «ослабленому» Бушеві навряд чи вдасться переконати ті європейські країни, котрі не поспішають покидати Кабул, щоб на заклик США допомогти американцям, канадцям, голландцям та британцям у важких боях із талібами на півдні Афганістану.

Німецька «Ді Вельт» наголошує, що «доля альянсу нині вирішується в Афганістані» – «тут ставиться питання про сутність НАТО». А італійська «Ла Стампа» переконана, що США намагатиметься зробити НАТО глобальною військовою організацією, втягнути до неї Японію і зробити європейські країни поступливішими щодо активніших дій в Афганістані. Лондонська «Таймз» також наголошує на тому, що в Ризі велику увагу приділятимуть енергетичній загрозі з боку Росії, яка «використовує енергетику, як політичну зброю». «Таймз» не сумнівається, що «погрози Москви щодо припинення постачання газу Україні, Грузії і країнам Балтії являють собою найбільш переконливу реальність». Більше того, як пише «Таймз» у вівторок, «історія з Литвиненком показала, що Росія – зухвала держава... Альянс має бути готовим у будь-який момент захистити своїх членів від такої небезпеки». У зв‘язку з цим автор цієї статті згадав про необхідність патрулювання енергетичних магістралей, котрі забезпечують поставки Заходу альтернативні російським. Тому питання про Грузію та Україну також актуальне для саміту НАТО в Ризі.

«Радіаційний удар у Лондоні»

Більшість газет Європи продовжує висвітлювати тему «радіаційного удару у Лондоні», схиляючись до того, що справа смерті Литвиненка ще далека від розкриття, але наводить думки відомих експертів про «російський слід» цього «радіаційного акту». Зокрема, оцінки Натана Щаранського (емігранта з Росії і нині політичного діяча Ізраїлю), який вважає, що цей акт є намаганням «дати зрозуміти критикам Кремля, що ніхто не захищений».

«Броньований» візит глави Католицької церкви

Італійська преса вважає візит Папи Бенедикта ХУІ до Стамбула чи не найбільш «броньованим» за свою історію. Газети пишуть, що більше ніж дивізія спеціальної поліції і сил безпеки забезпечує пересування Папи на шляху відвідин мусульманської країни, яка прагне до Європи.

Оглядачі також зауважують, що, незважаючи на небезпеку, цей візит потрібен і Європі, і Туреччині, бо «перша намагається досягти примирення з мусульманами», як пише «Ла Републіка», а Туреччина, на думку багатьох оглядачів, – ще раз продемонструвати свою «європейськість».
XS
SM
MD
LG