Доступність посилання

ТОП новини

Саміт НАТО в Ризі підтверджує політику відкритих дверей, яку проводить альянс.


Людмила Пилип Рига, 29 липня 2006 (RadioSvoboda.Ua). У Ризі продовжується саміт НАТО, а також заходи, які проводяться в його рамках: Ризька конференція та Форум молодих лідерів. У середу керівники 26 держав та урядів країн-членів НАТО продовжать обговорення важливих тем, зокрема питання щодо трансформації альянсу та його розширення, операцій та місій НАТО, боротьби з тероризмом. Відбудеться відкрита нарада Ради Організації Північноатлантичного альянсу та церемонія на честь військовослужбовців, які беруть участь у миротворчих операціях НАТО. На саміті планують ухвалити угоду про створення протиракетної системи безпеки НАТО та оприлюднити спільну декларацію.


Двері НАТО відкриті для України

Ризький саміт не стане самітом розширення, однак позитивний сигнал на ньому отримають балканські країни, зазначив Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер. Він не виключив можливості того, що питання про розширення альянсу буде на порядку денному наступного саміту, який планується провести весною 2008 року.

Керівник НАТО також зазначив, що очолюваний ним військово-політичний союз має намір розширити партнерство з Австралією, Японією та Південною Кореєю. Крім того, в Ризі буде підтверджена важливість інтенсифікованого діалогу з Україною та Грузією.

Двері НАТО відкриті для України, але рішення щодо вступу в альянс залежить від українського народу, наголосив де Хооп Схеффер. За його словами, Україні слід багато зробити, особливо в плані громадської думки щодо НАТО.

«Я очікую, що Україна отримає позитивний сигнал від НАТО шляхом тісної співпраці з Альянсом у рамках інтенсифікованого діалогу», - зазначив Генеральний секретар НАТО Яаап де Хооп Схеффер на Форумі молодих лідерів.

Боротьба з тероризмом та енергетична безпека на порядку денному

Учасники саміту в Ризі мають намір обговорити також питання захисту від терористів громадських літаків та морських портів. Важливе місце займе обговорення проблеми енергетичної безпеки. На саміті в Ризі буде оголошено про повну операційну готовність сил швидкого реагування НАТО. Крім того, учасники саміту обговорять ситуацію стосовно ядерної програми Ірану, ситуацію в Іраку, проблеми Близькосхідного врегулювання та російсько-грузинський конфлікт.

Певною інтригою дня міг стати приїзд до Латвії президента Російської Федерації Владіміра Путіна. За неофіційними даними, причиною візиту було бажання лідера Росії поздоровити президента Франції Жака Ширака з днем народження. Але врешті повідомили, що цей візит не відбудеться.
XS
SM
MD
LG