Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 29 листопада.


Віктор Недоступ Київ, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 29 листопада у Варшаві почалося національно-визвольне повстання, американський пілот вперше на літаку перелетів Південний полюс Землі, на мапі виникла Федеративна республіка Югославія, а по телевізору прокрутили найкоротший у світі рекламний ролик.

29 листопада 1830 року у Варшаві почалось національно-визвольне повстання. Польські патріоти здійснили замах на намісника Царства польського великого князя Костянтина Павловича. Замах був невдалий, але за тиждень Польща опинилась в руках повстанців, і російські війська за наказом сейму були змушені залишити територію країни. Ініціаторами повстання виступили польські офіцери, варшавські студенти та ліберально налаштована шляхта. В грудні повстанці утворили національний уряд, а ще через місяць польський сейм оголосив про позбавлення російського царя Миколи I польського престолу.

1864 – У відповідь на напад індіанців на групу імігрантів поблизу Денвера, 750 міліціонерів у штаті Колорадо під командуванням полковника Джона Шевінгтона несподівано нападають на селище племен шайєнна та арапахо і вбивають близько 300 індіанців, включаючи 225 жінок і дітей. Цей інцидент спускає гачок. Масштабні жорстокі сутички між корінними жителями та білими переселенцями триватимуть протягом наступних 12 років.

1929 – Американський пілот Річард Берд з трьома компанйонами першим у світі перелітає Південний полюс літаком і скидає на нього невеличкий американський прапор.

1939 – президія Верховної ради СРСР оголошує радянськими громадянами всіх жителів Західної України та Білорусі, після того, як туди увійшли радянські війська.

1945 – Югославська скупщина проголошує Югославію Федеративною Народною Республікою. Прем''єр-міністром країни і міністром закордонних справ стає лідер югославських комуністів, Верховний головнокомандуючий Народно-визвольної армії Югославії Йосип Броз Тіто.

1990 – Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, що дозволяла застосувати проти Ірака силу у випадку, якщо він не виведе свої війська з Кувейту до 15 січня 1991 року.

А у 1993-му на американському телеканалі КІНГ-ТВ пройшов найкоротший в історії рекламний ролик. Він зайняв всього 4 кадри, які блимнули за одну десяту долю секунди. Рекламодавцю це обійшлося у 3,5 тисячі доларів. Що там рекламували – історія замовчує. Мабуть ніхто нічого не встиг розібрати.
XS
SM
MD
LG