Доступність посилання

ТОП новини

Чи має етнокультурний туризм перспективи у Криму?


Володимир Притула Сімферополь, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Сімферополі відкрилася третя Міжнародна науково-практична конференція «Культурно-етнографічний туризм у Криму. Традиції і перспективи розвитку». Як стверджують експерти, етнографічний туризм може стати серйозним аргументом кримчан у суперечці з конкурентами за туристів.

Експозиція в Етнографічному музею Криму - кримські українці.
Експозиція в Етнографічному музею
Криму - кримські татари.
(© RadioSvoboda.Ua)
Кому не смакує шурпа чи плов під веселу хайтарму? Напевно вже не знайдеться туриста, який, відвідуючи Крим, не побував в одному із десятків національних кримськотатарський ресторанів. Етнічна кухня, фольклор, звичаї, архітектура народів Криму – етнографічний туризм стає щороку все більш популярним на території півострова. Зараз в Криму діє два десятки етнографічних і культурних центрів, пів сотні етно-стилізованих приватних пансіонатів і величезна кількість кафе та ресторанчинів національної (переважно – кримськотатарської) кухні.

Проте, кримські урядовці поки що до етнографічного туризму ставляться як до чогось нового і малозрозумілого, каже віце-прем’єр-міністр уряду автономії Євген Михайлов: “Для Криму ініціатива наших фахівців, для туризму, для екскурсійного показу – це, справді, нова тема, вона тільки починає розвиватися”, - за словами Євгена Михайлова, кримський уряд розглядає етнографічний туризм не стільки з точки зору розширення курортно-рекреаційних і туристичних можливостей регіону, скільки з політичної – як шлях пізняння етнічними групами один одного і досягнення таким чином політичної стабільності в автономії.

Не зовсім погоджується з цим Ренарт Саранаєв, власник старовинної кримськотатарської садиби у селі Багата Ущелина (Коклуз), яку він перетворив у маленький готель. Він каже, що не має відбою від туристів, як вітчизняних, так і іноземних – переважно західних. За його словами, лише мінарети, шурпа і хайтарма можуть стати для пересічного туриста тим, що дозволить йому відрізнити Крим від Сочі і зроблять кримські курорти привабливими для гостей. Ренарт Саранаєв: “Етнографічний туризм – це те, що має посісти місце номер один у сфері розвитку туристичних галузей у Криму”, - вважає Ренарт Саранаєв.

Заступник міністра курортів і туризму Криму Марина Слєсарєва погоджується, що відродження свого, кримського колориту – справді, справа прибуткова. І центральна та автономна влада мають його підтримувати. А учасники третьої міжнародної конференції «Культурно-етнографічний туризм у Криму», що протягом трьох днів проходитиме у Сімферополі, Бахчисараї та Євпаторії, планують не тільки обговорити традиції і перспективи розвитку цього напрямку в туристичній галузі автономії, але й збираються випрацювати свої рекомендації владним структурам Криму.
XS
SM
MD
LG