Доступність посилання

ТОП новини

Британська преса про Януковича, Путіна, НАТО та Папу Римського.


Олекса Семенченко Лондон, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.org) – Наступний візит Віктора Януковича до США, скандал на саміті НАТО з приводу запрошення Владіміра Путіна до Риґи, а також візит Папи Бенедикта XVI до Туреччини – це лише кілька міжнародних подій, які обговорюють у середу в британській пресі.


Щоденник британських ділових кіл Financial Times пише, що запланований на 3–7 грудня візит Віктора Януковича до США наближається у час все більш напруженої боротьбі за владу між прем''єром і прозахідним президентом України Віктором Ющенком.

Газета зауважує, що Янукович хотів би зустрітися у США з президентом Джорджем Бушем, хоча це наразі не передбачено. Український прем’єр заявив, що США є “стратегічним партнером” України.

Financial Times вважає, що після формування коаліційного уряду Януковича, він поступово вириває повноваження в ділянці зовнішньої і внутрішньої політики у дедалі більш ізольованого президента Ющенка.

“Напередодні пан Янукович заявив, що українська конституція дає парламенту, а не президентові, повноваження щодо формування зовнішньої політики. Добре поінформовані джерела кажуть, мовляв, боротьба за владу, що поглиблюється, може поставити Україну на шлях повторних парламентських виборів та конституційного протистояння щодо повноважень”.

Скандал на саміті НАТО у Ризі

Північно-ірландське видання Belfast Telegraph пише про дипломатичний скандал на саміті НАТО у Латвії через сумніви, чи запрошувати до Риґи президента Росії Владіміра Путіна.

“Незапрошений на саміт, російський провідник погрожував затьмарити засідання Альянсу, приїхавши до Латвії в середу, вперше з часу її незалежності”.

Допомогти в цьому Путіну взявся президент Франції Жак Ширак, який відзначає у середу свій день народження. Ґазета зазначає, що Ширака, схоже, не хвилює занепокоєння західних урядів дедалі більш силовими методами ведення зовнішньої політики Кремлем та порушеннями в Росії прав людини, а також випадками на кшталт отруєння Александра Литвиненка у Лондоні.

Французький президентський палац звернувся до президента Латвії з проханням влаштувати після саміту НАТО обід, на якому б зустрілися Ширак із Путіним. Проте згодом Путін відмовився їхати до Риги. До речі, деякі британські оглядачі, іронізуючи, запитують, чи не збирався Ширак на тому обіді їсти суші. Це похмурий натяк на відвідини Литвиненком лондонського суші-бару в день його отруєння полонієм.

Глава Католицької церкви Бенедикт XVI у Туреччині

Онлайнівська версія лондонської Times пише про другий день візиту Папи Бенедикта XVI до Туреччини:

“Після дня показових примирливих жестів на адресу переважно мусульманського населення Туреччини й схвалення планів цієї країни вступити до Європейського Союзу, Папа у середу звернувся до невеличкої, але міцної, християнської громади країни, яку він назвав “маленькою паствою”.

Часопис зазначає, що Папа віддав данину пам''яті католицькому священикові Андреа Санторо, якого у лютому цього року у місті Трабзоні вбив 15-річний турецький мусульманин, обурений публікацією у данському часописі карикатур на пророка Могамета. Під час служби просто неба біля руїн будинку, пов''язаного, згідно з легендою, із життям Богородиці, Папа сказав, що Санторо може бути взірцем для католиків.
XS
SM
MD
LG