Доступність посилання

ТОП новини

У ЄС не поспішають боротися з расовою дискримінацією.


Сергій Драчук Прага, 29 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Расизм, насильство, нетерпимість, упередженість і дискримінація за етнічним походженням опанували весь Європейський Союз, але більшість його країн не надто переймається цими проблемами. Це з’ясував Моніторинговий центр ЄС із расизму й ксенофобії в своєму останньому дослідженні.


Щорічний звіт про расову дискримінацію й расово мотивовані злочини виявив цілу низку проблем, повідомив Радіо Свобода речник Моніторингового центру ЄС із расизму й ксенофобії Андреас Аккардо: «Ми з’ясували, що мігранти й етнічні меншини зазнають дискримінації в усьому ЄС у працевлаштуванні, освіті й у житлових умовах. Але більшість країн — членів ЄС не здатні оцінити, наскільки їм вдалося розірвати замкнене коло несправедливості, забобонів і дискримінації: їм бракує даних про становище меншин і про рівень дискримінації».

Расизм не вщухає, але держави цим не цікавляться

Особливо легко стають жертвами расизму й ксенофобії деякі групи іммігрантів і етнічних меншин — шукачі притулку і біженці, а також роми (тобто цигани), євреї й мусульмани. При цьому роми є особливою ціллю таких злочинів з боку і приватних осіб, і владних чиновників. А євреї далі зазнають антисемітського ставлення, а особливе занепокоєння викликає зростання ісламофобії в ЄС, мовиться в звіті.

При цьому значна частина країн Євросоюзу не збирає дані про це. Повноцінне відстеження расово мотивованої злочинності виявилося тільки в двох країнах, а п’ять не подали Моніторинговому центрові взагалі жодної статистики. На думку Центру, це просто потурання такій дискримінації, про яку ці держави не хочуть і знати.

Позитивних змін іще замало

Є й деякі зміни на краще. У країнах ЄС, наприклад, виникають усе нові ініціативи для боротьби з цими явищами, і з боку влади, і приватні.

Але говорити про те, ніби становище поліпшилося, не випадає — треба робити більше. «Країни — члени ЄС, установи Євросоюзу і громадянське суспільство мусять збільшити зусилля в боротьбі проти расизму і ксенофобії. Цим явищам не місце в наших сповнених різноманіття суспільствах. Політичні діячі мають особливу відповідальність приділяти більше першочергової уваги заходам активної боротьби з расовою дискримінацією», — наголосив Радіо Свобода речник Моніторингового центру ЄС із расизму й ксенофобії Андреас Аккардо.
XS
SM
MD
LG