Доступність посилання

ТОП новини

Президент – Кабінет Міністрів: хто винен у загостренні протистояння?


Тетяна Ярмощук Київ, 29 листопада 2006 р. (RadioSvoboda.org) – В Україні черговий виток протистояння між Президентом та Кабінетом Міністрів. Цього разу через директиви про візит Віктора Януковича до США. Через хитросплетіння зовнішньо- і внутрішньополітичної кухні ледве не зірвався візит Прем''єр-міністра до Сполучених Штатів Америки


Відповідно до президентського указу, Кабінет Міністрів до 22 листопада мав подати у Секретаріат Президента директиви щодо поїздки Віктора Януковича до Сполучених Штатів. Однак не зробив цього. Як результат – Міністерство закордонних справ до посольства США направило ноту з повідомленням про перенесення візиту Прем’єр-міністра.

Борис Тарасюк: “Ми виконали свою функцію. Міністерство закордонних справ направило проект директив. Я можу вам розповісти по термінах. 13-го – указ Президента. 20-го – доручення Міністерству закордонних справ. Міністерство закордонних справ виконало 24-го”.

Ситуацію владнали, але знову постало питання: хто головніший – Ющенко чи Янукович?

Сьогодні уряд уже підписав необхідні директиви, напередодні затверджені парламентською коаліцією, а Президент підписав їх.

Але цей конфлікт знову реанімував одвічне постреформно-конституційне питання: хто в Україні головніший? Віктор Янукович обурюється: МЗС керує урядом і вкотре обіцяє звільнити Бориса Тарасюка. Не вийде, каже представник Президента у парламенті Роман Зварич:

“Ця перепалка, яка відбулася, – це спроба перевищити свої повноваження з боку Кабінету Міністрів, зокрема, шляхом наступу на повноваження Президента України. У статті 106 Конституції України написано про те, що за Президентом зберігається повноваження здійснювати керівництво зовнішньою політикою держави. Це є норма прямої дії. Кабмін не може перетягувати на себе ці повноваження, які виключно закріплені за Президентом”.

Кабінет Міністрів попереджали

А заступник Секретаріату Президента Олександр Чалий наголосив: Кабінет Міністрів попереджали, що з директивами жартувати не варто.

“Директиви – це один із ключових елементів реалізації його ключової ролі. Ми у п’ятницю дуже чітко попередили, що не потрібно жартувати. У Президента є достатньо інструментів, щоб будь-яке зовнішньополітичне питання взяти до свого розгляду і ухвалити відповідне рішення. Безперечно, в рамках нової конституційно-правової ситуації Президент не може не зважати на баланс політичних сил. Але він має право вимагати щодо будь-якого зовнішньополітичного питання представлення і затвердження відповідних директив і має право остаточно затвердити ту чи іншу зовнішню політику держави”.

“Шторм у склянці води”?

Віце-прем’єр-міністр з гуманітарних питань Дмитро Табачник назвав нинішній інцидент “штормом у склянці води”.

“Усі різночитання стосувалися лише трьох речень. І мали технічний характер. Ну, скажімо, одне з різночитань, яке речення було зняте. Там мова йшла про те, що під час візиту питання щодо інвестицій у промислову галузь і в галузь високих технологій Прем‘єр-міністр обговорює остаточно. Зняте речення, що це попереднє обговорення. І остаточні рішення мають бути прийняті під час візиту, можливого, ще не погодженого, президента Сполучених Штатів до України”.

Візит українського Прем’єра до США запланований на 3–7 грудня. Протистояння між гілками влади триває.
XS
SM
MD
LG