Доступність посилання

ТОП новини

Сьогодні може вирішитися доля міністра Луценка.


Тетяна Ярмощук Київ, 30 листопада 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Парламент знову береться за помаранчевих міністрів. Сьогодні Верховна Рада має заслухати попередній звіт спеціальної слідчої комісії, яка вивчає роботу Міністерства внутрішніх справ. Цей звіт може визначити долю чільника МВС Юрія Луценка.

Системна корупція чи політичний підтекст

Тимчасова слідча комісія має достатньо фактажу, щоб відправити у відставку головного міліціянта Юрія Луценка. Про це заявляє голова цієї комісії Володимир Сівкович:

“Питання не в тому, щоб знайти корупційні дії у Луценка, а питання у тому, щоб розібратися, наскільки прогнивша система правоохоронних органів в Україні, зокрема і МВС. Системну корупцію у Міністерстві внутрішніх справ комісія знайшла. Фактажу вистачає, є два рішення: рішення комісії і рішення Комітету з боротьби з організованою злочинністю. Для відставки цього достатньо. А чи достатньо буде голосів у залі – побачимо після голосування”.

Президентська ж сторона кваліфікує ситуацію навколо Юрія Луценка як виключно політичну. Ось що з цього приводу каже представник глави держави у парламенті Роман Зварич:

“Незалежно від того, що говориться публічно, звільнення будь-якого міністра, тим більше у таких умовах, як це планується зробити зараз, воно носить виключно політичний характер. Будь-які здогадні твердження про корупцію чи щось подібне – це лише підтекст, супровідна документація і більше нічого. Враховуючи цю обставину, це не сприятиме тому, щоб завершився процес порозуміння між інститутом Кабміну, інститутом коаліції та інститутом Президента”.

БЮТ не голосуватиме, соціалісти непевні

Блок Юлії Тимошенко, хоч і висловлює невдоволення роботою міністра Луценка, за його відставку не голосуватиме. Інтрига ж полягає у тому, чи голосуватимуть за звільнення Юрія Луценка його колишні соратники по партії – соціалісти. Віталій Шибко в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що це питання СПУ має вирішити сьогодні зранку:

“Свого часу Луценко був делегований на посаду міністра саме від нашої фракції. Це буде враховуватися. Далі, ще аналізуватиметься його останні заяви, кроки, зокрема, і поведінка, і інші обставини, які йшли у протиріччя з принципами, які сповідує сьогодні Соціалістична партія”.

Підставою для створення тимчасової слідчої комісії стали публікації у одній із газет про начебто факти корупції у МВС. Раніше Печерський суд Києва визнав Юрія Луценка винним у двох правопорушеннях, після чого Апеляційний суд скасував це рішення.

Міністерське крісло Луценко посів в результаті домовленостей між Президентом Ющенком та тоді ще кандидатом у Прем’єри – Януковичем.
XS
SM
MD
LG