Доступність посилання

ТОП новини

День в історії 1 грудня.


Віктор Недоступ Київ, 1 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Цей день в історії в повітря піднялася перша воднева куля, у Сполучених Штатах Америки почались масштабні антирасистські акції, під Ла-Маншем прокопали перший тунель, а в Україні відбувся референдум і перші президентські вибори.

1-го грудня 1783 року - Жак Александр Сезар Шарль здійснив в Парижі перший політ на кулі, наповненій воднем. Під час двогодинного польоту в гондолі разом з Шарлем знаходився його напарник Робер.

1934 – В Ленінграді в коридорі Смольного вбивають лідера комуністів міста Сергій Кіров. Сталін використовує вбивство одного з чільних керівників ВКП(б) для організації в країні Великого Терору.

1955 – В муніципальному автобусі в місті Монтгомері (штат Алабама), темношкіра швея Роза Паркс відмовляється поступитися місцем білому чоловіку. За що її заарештовує поліція. На знак протесту проти расизму темношкіре населення Монтгомері під керівництвом баптистського проповідника Мартіна Лютера Кінга протягом року бойкотує міські автобусні поїздки.

1962 – Микита Хрущов відвідує Манежну виставку молодих художників-абстракціоністів в Москві. "Така творчість чужа нашому народу, він заперечує її. Про це мають задуматись люди, що називають себе художниками, а самі створюють такі картини, що не розбереш чим вони намальовані, рукою чи хвостом осла". Після чого додає матюків на адресу молодих творців. Компартійне керівництво сприймає це як заклик до дії і учасники виставки отримують з цього вкрай неприємні наслідки, і не лише вони – постраждає мистецтво в СРСР в цілому.

1990 – Будівельники підземної траси під Ла-Маншем між Великою Британією та Францією пробивають перший із трьох запроектованих тунелів. В породі пробивають дірку достатнього розміру, щоб французи та британці могли потиснути руки на глибині 40 метрів під землею і водою.

А у 1991-му більше 90% відсотків з 32-х мільйонів громадян України, що 1 грудня 1991 року взяли участь в референдумі, висловилось за незалежність другої за значенням республіки СРСР. Одночасно з референдумом пройшли і президентські вибори, на яких перемогу здобув Леонід Кравчук, в недалекому минулому секретар ЦК Компартії України.
XS
SM
MD
LG