Доступність посилання

ТОП новини

Антикризовики проти Луценка. Слово за соціалістами.


Тетяна Ярмощук Київ, 1 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Верховна Рада знову може повернутися до питання помаранчевого міністра внутрішніх справ. Після вчорашньої невдалої спроби відправити Юрія Луценка у відставку представники антикризової коаліції планують нову. А у Секретаріаті Президента обіцяють пояснити причини відставки голови СБУ Ігоря Дріжчаного.


Після невдалої спроби звільнити Юрія Луценка за допомогою Блоку Юлії Тимошенко, Партія регіонів вирішила таки домовлятися зі своїми партнерами-антикризовиками-соціалістами. У четвер, коли Верховна Рада намагалася скинути Луценка, лише один соціаліст, Василь Волга, проголосував в унісон зі своїми соратниками по коаліції.

Регіонали планують взяти необхідні 226 голосів саме за допомогою соціалістів. Які, як розповів кореспондентці Радіо Свобода один із чільників Партії регіонів Євген Кушнарьов, взамін за свої голоси хочуть отримати посаду головного міліціонера:

“Найпростіше – це знайти консенсус із соціалістами. Ми розійшлися з ними, кому належатиме ця міністерська посада. Соціалісти наполягають, щоб вона залишилася саме за ними, виходячи з того, що свого часу Луценко був міністром внутрішніх справ, призначеним саме за їхньою квотою. Безумовно, певна логіка в цьому є. Ми ж виходили з інших міркувань. Оскільки ми, як найбільша фракція і так багато ділилися з партнерами”.

Відставка голови СБУ спантеличила депутатів

Тим часом, зміни сталися і в іншому силовому відомстві. У четвер Президент направив до парламенту подання на звільнення голови СБУ Ігоря Дріжчаного. Хоча парламент ще не голосував за це, Віктор Ющенко уже призначив Дріжчаного заступником секретаря РНБО. Таке рішення дещо спантеличило народних обранців. Пояснити логіку Президента ніхто із парламентарів достеменно не зміг. Ось що з цього приводу каже нашоукраїнець В’ячеслав Кириленко:

“Нічого не знаю і не можу нічого сказати з цього приводу. Сьогодні наша фракція переймається збереженням на посадах міністра внутрішніх справ Луценка, а також міністрів Тарасюка та Гриценка”.

Втім, деякі представники Партії регіонів не на мікрофон Радіо Свобода висловили припущення, що Президент готує місце для Юрія Луценка, міністерське крісло якого висить на волоску. Сам же Юрій Луценко такої можливості не підтверджує, але і не спростовує:

“Я не хотів би давати прогнози, бо було б не конкретно і зменшувало б простір для ухвалення рішення Президентом. З іншого боку, я не думаю, що парламент ухвалив би відповідне подання Президента після цього дня”.

Сьогодні голова Секретаріату Президента Віктор Балога обіцяє пояснити ситуацію щодо відставки голови СБУ.
XS
SM
MD
LG