Доступність посилання

ТОП новини

День порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми.


Богдана Костюк Сьогодні світова спільнота відзначає Міжнародний день боротьби з ВІЛ – СНІД-ом. В Україні він називається “Днем порозуміння з ВІЛ-позитивними людьми” і проходить під гаслом “Живи!”, як запропонувала Всеукраїнська мережа людей, які живуть з ВІЛ – СНІД-ом.


Центральний офіс Мережі розташований у затишному дворику, які ще залишились на київському Подолі. Особняк, затиснений сусідніми будинками, з виноградною лозою на стіні, щодня приймає до сотні відвідувачів. Як кажуть працівники офісу – голова організації Володимир Жовтяк та прес-секретар Костянтин Рижков – сюди ідуть люди, які через свою хворобу почуваються незатишно у повсякденні України. Сюди приходять ті, хто опинився у лещатах вірусу імунодефіциту людини і був би приречений на смерть, якби не досягнення сучасної медицини.Через Мережу, за сприяння держави, тисячі ВІЛ-позитивних громадян України отримують анти-ретро-вірусну терапію. Як каже Петро Полянцев з Одеси, у цьому південному місті таких шістсот шістдесят осіб. Наступного року їхня кількість зросте:

«Ми здійснюємо мультидисциплінарний підхід для підвищення якості життя людей, які вражені ВІЛ – СНІД-ом. Сюди входять громадський центр для ВІЛ-позитивних людей; центр для дітей, народжених від ВІЛ-позитивних матерів, медичний догляд за ними. Окремо здійснюємо програму лікування анти-ретровірусною терапією.»

До київських колег завітала Інна Пивовар з Чернігова: там місяць тому було підпалене представництво Всеукраїнської мережі і, як повідомила пані Інна, за сприяння начальника обласного управління охорони здоров’я знайдене нове приміщення. Крім того, чернігівська Мережа активно співпрацює і з владними, і з громадськими організаціями для попередження поширення ВІЛ – СНІД-у у північних областях України.

Медична, соціальна, психологічна підтримка ВІЛ-позитивних і хворих на СНІД, надання їм юридичних послуг, пропаганда здорового способу життя і попередження поширення ВІЛ – СНІД-у – це ті питання, які вирішують представники Всеукраїнської мережі. 1 грудня для них – незвичайний день: сьогодні вони знову нагадують українцям про небезпеку та можливості їй запобігти. Слово – керівникові Всеукраїнської мережі Володимирові Жовтяку:

«Ми очікуємо, що не залишиться байдужих до проблеми ВІЛ – СНІД-у в нашій державі. Що кожна людина, кожен громадянин, незалежно від того, чи він є державний службовець, чи працівник бізнес-фірми, що він буде знати,що таке ВІЛ, як він передається, і як не передається. І буде розуміти: його здоров‘я буде залежати тільки від нього.»
XS
SM
MD
LG