Доступність посилання

ТОП новини

Огляд європейської преси: Ядерні «вбивці-непрофесіонали». Росія потребує старих друзів. Євросоюз у пошуках зниження хвилі нелегальних іммігрантів.


Василь Зілгалов Прага, 1 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua)


Всесвітня організація охорони здоров‘я /ВОЗ/ попереджає про небезпеку епідемії СНІДУ.

Німецька "Таґесцайтунґ" цитує у п‘ятницю чільників ЮНІСЕФ про те, що "Східна Європа стоїть на порозі епідемії СНІДу неймовірних масштабів", і наводить слова представника ЮНІСЕФ Себастьяна Зедльмайера, який каже, що ситуація в Україні "викликає особливе занепокоєння": тут не лише найвищий у Європі показник ВІЛ-інфікованих -1,5% від усього населення, але й з поширення нових інфекцій Україна також іде попереду.

Безпрецедентний факт "ядерного тероризму"?

Британська "Дейлі Телеґраф" пише у п’ятницю, що поліція зібрала вже достатню кількість інформації для того, щоб назвати радіаційних терористів "незграбними" і "непрофесіоналами", бо "насмітили" вони радіоактивним полонієм- 210 у дуже багатьох місцях. Розслідування, на думку тієї ж газети, фактично не має сумнівів, що полоній привезли до Лондона з Москви 25 жовтня. Лондонська "Індепендент" називає трьох російських бізнесменів-фахівців з безпеки, які зустрічалися з Литвиненком у лондонському готелі і на даний час зникли з поля зору слідства. "Франкфуртер Рундшау" пише у п‘ятницю, що "Росія продає 8 грамів полонію щомісяця", один грам якого коштує, за оцінками експерта, близько 2 мільйонів доларів. Газети Європи також інформують про те, що поліції нібито відома вже не лише атомна електростанція, де був вироблений полоній для Литвиненка, а й люди з російських спецслужб, що причетні до справи з "радіоактивним тероризмом". Результати Мінського саміту СНД

Аналізуючи саміт СНД у Мінську, лондонський "Економіст" робить висновок, що "Путін повертає старих друзів", маючи на увазі покращення стосунків Кремля з Молдовою, Україною та Білоруссю. І знову газ став причиною кількох російських компромісів на пострадянському просторі. Москва похвалила в Мінську Молдову, яка "проявила більший конструктивізм" у порівняні з Грузією. Повернення "старих друзів Кремля" автори "Економіста" пояснюють труднощами у іміджі Росії закордоном, зокрема – вбивствами Анни Політковської та Олександра Литвиненка.

Висока хвиля нелегальної міграції

Впливова лондонська "Файненшел Таймз" та інші газети Європи пишуть у кінці тижня про всю серйозність проблеми незаконної імміграції до країн ЄС. Особливий тиск відчувають у зв‘язку з цим країни півдня Європи, куди не припиняється потік нелегалів з Африки.

"Файненшел Таймз" вказує, що від 3-х до 4-х тисяч осіб тонули в 2005 році в Середземному морі, намагаючись досягти з Африки берегів країн ЄС. Брюссель обговорює нині можливість суворіших заборон щодо нелегальних мігрантів і намагається подолати розходження щодо цього. Бо, наприклад, Іспанію критикують за дуже ліберальне ставлення до нелегалів, де лише у 2005 році було легалізовано близько 600 тисяч незаконних іммігрантів, тоді як у Брюсселі розглядають навіть можливості застосування кримінального кодексу і ув‘язнення нелегалів.
XS
SM
MD
LG