Доступність посилання

ТОП новини

Про захист прав ромів в Україні та забезпечення їхнього доступу до правосуддя заговорили в Ужгороді.


Надія Петрів Ужгород, 1 рудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ромів в Україні утискають, стверджують правозахисники. Особливо ж це стосується соціальної сфери життя цієї нацменшини, але чимало випадків дискримінації й з боку міліції. Саме про захист прав ромів в Україні та міжнародний досвід у цій справі говорили в Ужгороді. Захід організовує Європейський центр із прав ромів спільно з Правозахисним центром Закарпатського культурно-просвітнього товариства «Романі Яг» у рамках проекту «Захист прав ромів в Україні й забезпечення доступу до правосуддя».


Ромів на Закарпатті дуже багато. Вони живуть переважно цілими селами, а у великих містах поселяються на окремих вулицях. В Ужгороді навіть окремий мікрорайон є, де, в основному, мешкають роми. Нерідко між ними та представниками інших національностей виникають конфлікти. Як правило, через поводження чи голосні гуляння ромів. 38-річна ужгородка Світлана каже:

«Звісно, я стикалася з тим, що роми ведуть себе досить нахабно. Приміром, біля мене в будинку живе сім’я ромів, кілька разів вони дуже голосно гуляли. Таке враження було, що там весь їхній табір зійшовся. Доводилося навіть викликати міліцію».

Однак до правоохоронців як роми, так і представники інших національностей звертаються рідко. Кажуть, не дуже вірять у допомогу. Саме стосункам із правоохоронцями та доступу ромів до юридичного захисту й присвячений семінар, що проходить зараз Ужгороді.

Роми отримують допомогу правозахисників у 16 містах України

За словами лідера закарпатських ромів Аладара Адама, у рамках спеціального проекту, який фінансує фонд Відродження, роми три роки поспіль отримують допомогу правозахисників у 16 містах України. Керівники проекту кажуть, що досягли значних результатів. 50 справ щодо захисту представників ромської національності розглядають нині в суді. Фактів же дискримінації ромського населення чимало, стверджує юрист броварської правозахисної організації Валентина Новик:

«Найпоказовіший приклад – ілюстрація в підручнику, де ромка стукає у двері. Показано її на малюнку з таким поясненням, що не потрібно відкривати їй двері. Ось яскравий приклад ставлення до ромів з боку держави. Це підручник за 4 клас!»

Спершу роми просто боялися

Представниця ромської молодіжної організації міста Бровари «Тернізор» Людмила Кравченко розповіла Радіо Свобода, що було дуже важко на початку проекту переконувати ромів відстоювати свої права. Роми просто боялися, каже пані Кравченко:

«Перший рік 2004, другий 2005 — дуже важко було працювати. Дуже багато було порушено справ, але вони не доходили до судів. Чому? Роми боялися, тому що їх залякували правоохоронні органи».

Роми кажуть, що останнім часом знаходять спільну мову з правоохоронцями. Останні, у свою чергу, переконують, що непорозумінь вистачає завжди, а втім намагаються уникати прямих конфліктів, а тим більше дискримінаційних моментів.

Перший заступник начальника Ужгородського райвідділу міліції Василь Лендел зауважує: «Може, і є деякі порушення з боку працівників міліції, питань нема. Але дискримінації якоїсь у питаннях ставлення до ромського населення немає».

Під час семінару йшлося й про захист прав ромів у контексті співпраці з мас-медіа. Тут теж вистачає непорозумінь та дискримінаційних моментів, стверджують правозахисники.
XS
SM
MD
LG