Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія пропонує зміцнити політику сусідства.


Наталія Вікуліна Брюссель, 4 грудня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Єврокомісія запропонувала зміцнити відносини з країнами-сусідами, включно з Україною. Про це оголосила в понеділок комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер. Єврокомісія хоче поглибити торговельні відносини з сусідами, надавати їм більше грошей на підтримку реформ, розвивати енергетичну співпрацю.


Єврокомісія задоволена тим, як розвивається Європейська політика сусідства, але водночас визнає: Євросоюз може більше робити для своїх сусідів. Брюссель пропонує збільшити торговельну і економічну співпрацю з сусідніми країнами, створити з ними зону вільної торгівлі — це має призвести до створення Економічної спільноти сусідів. Єврокомісія хоче також більше співпрацювати в галузі енергетики, екології, охорони здоров’я; краще протистояти нелегальній міграції з країн-сусідів і зміцнювати з ними кордони.

На всі ці плани вже закладений бюджет — на період 2007-13 років він становитиме 12 мільярдів євро для сусідніх країн, що на третину більше, ніж раніше. З цих грошей 1 мільярд євро Єврокомісія пропонує надати на створення фонду інвестицій і проведення адміністративних реформ.

Чи означають нові пропозиції, що Україна отримає коли-небудь перспективу вступити до Євросоюзу? Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер не натякає на жодні зміни в дотеперішній позиції Євросоюзу: «Я думаю, що є багато можливостей значно більше наблизити до нас Україну. Як я сказала, в далекій перспективі ми хочемо створити так звану Економічну спільноту сусідів. Я також говорю, що майбутнє не можна вирішити в цей момент».

Єврокомісія також пропонує більшу участь Євросоюзу у вирішенні конфліктів у країнах-сусідах; серед іншого, йдеться про Південний Кавказ. Окрім того, Брюссель пропонує збільшити регіональну співпрацю з країнами Причорномор’я.

Однак чи буде Єврокомісія мати різні підходи до різних учасниць політики сусідства — приміром, до України і до Єгипту? Комісар Ферреро-Вальднер сказала Радіо Свобода, що все залежить від кожної конкретної країни: «Загалом ми говоримо: це пропозиція, яку ми робимо всім країнам. Але це дуже залежить. Ми не можемо купувати реформи в цих країнах. Що ми можемо зробити, так це підтримувати їх».

Єврокомісія також оцінила, як декілька країн-сусідів виконують Плани дій із Євросоюзом. Україну похвалили за демократичні вибори в березні, зняття тиску з мас-медіа.

Брюссель, однак, вказав, що Києву слід більше боротися з корупцією, поліпшувати бізнес-клімат. Єврокомісія вважає, що цього року виконання реформ дещо відставало, здебільшого через політичну нестабільність перед виборами і після них. Брюссель нагадує, що Україні слід мати більшу політичну стабільність.
XS
SM
MD
LG