Доступність посилання

ТОП новини

Офіцери Скотланд Ярду вирушили до Росії для розслідування смерті критика Кремля Александра Литвиненка.


Олекса Семенченко Лондон, 5 грудня 2006 (RadioSvoboda.org). – Представники британської поліції вирушили до Москви для слідства у справі Александра Литвиненка. Безкомпромісний критик президента Росії Владіміра Путіна помер у Лондоні 23 листопада від отруєння високорадіоактивною речовиною – полоній-210. У передсмертній заяві Литвиненко звинуватив у своїй смерті особисто Путіна.

Сліди полонію-210, виявлені у двох літаках, що курсували між Москвою й Лондоном, повели слідство у справі Литвиненка в напрямку Росії. Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джон Рид заявив:

“У наступні кілька днів слідство розшириться за межі Великої Британії. Поліція діятиме там, куди її поведуть докази – як у Британії, так і поза її кордонами”.

Відомо, що російські власті запевнили британський уряд у наданні допомоги в розслідуванні. Принаймні, полісмени одержали візи в російському посольстві. Проте британський аналітик з російських проблем Стивен Далзил не переконаний в успіху їхньої поїздки до Москви:

“Вирішальним у цьому є те, з ким саме вони там спілкуватимуться. Якщо з міністерством внутрішніх справ, тобто міліцією, то це може дати якісь плоди. Якщо ж із ФСБ, котру в цілому, або якихось її представників, дехто підозрює в організації цієї справи, то буде надзвичайно важко проводити будь-який конструктивний діалог”.

Міністр закордонних справ Росії Сєргєй Лавров попередив, що “роздмухування” припущень щодо причетності Кремля до справи Литвиненка шкодить російсько-британським відносинам. Міністр внутрішніх справ Великої Британії поінформував про перебіг розслідування своїх колеґ у Європейському союзі. Джон Рид також намагався заспокоїти європейців щодо небезпеки зараження людей полонієм. Річ у тім, що понад 30 тисяч пасажирів з різних країн Європи літали літаками, в яких були знайдені сліди радіації. Рид сказав, що ризик зараження будь-кого є мінімальним.

Італієць Маріо Скарамелла – адвокат-інформатор, з яким Литвиненко зустрічався в день отруєння, все ще перебуває під наглядом лікарів. У його організмі також знайдені сліди полонію. Одначе стан його здоров’я надалі залишається задовільним. Скарамелла передав Литвиненкові нотатки від свого контакту в російських спецслужбах, в яких мовилося, що обидва стали мішенню для російських спецслужб.
XS
SM
MD
LG